”Bojkotta Ryssland”

Den tidigare rallyvärldsmästaren Ari Vatanen vill stryka F1-loppet i Sotji

SPORTBLADET

Ryssland laddar för F1-premiär.

Men nu kräver en av FIA-presidentens närmsta män en bojkott.

– Det heter att man inte ska blanda ihop politik och sport, men det gör den ryska regimen hela tiden, säger Ari Vatanen.

Foto: AP
Sebastian Vettels bil på plats i Sochi.

Den tidigare rallyvärldsmästaren var konkurrent till FIAs president Jean Todt under 2009, men numera är de båda vänner och Vatanen diskuterar så väl rally, F1 samt politik med Todt.

Den 12 oktober ska F1 köra i Sotji där en ny bana byggts upp på OS-området, men Ari Vatanen, som också har varit EU-parlamentariker, kräver att F1 ska bojkotta arrangemanget.

– Det heter att man inte ska blanda ihop politik och sport, men det gör den ryska regimen hela tiden, säger Ari Vatanen till  Telegraph.

– Nu är det upp till Bernie Ecclestone och de som äger rättigheterna att ställa in loppet.

Ecclestone vill köra

Han hänvisar till den beväpnade konflikten mellan Ryssland och Ukraina och pratar om en situation som Europa inte har varit med om ”sedan andra världskriget”.

– Vi måste ställa oss frågan om historien en gång kommer att påminna oss om vad har gjort och vad vi inte har gjort.

Det är bara Bernie Ecclestone och FIAs president Jean Todt som kan ställa in evenemanget och Ecclestone verkar inte vara intresserad av en bojkott.

– Vi har ett kontrakt. Jag respekterar kontrakt. Vi kör där, säger F1-gurun till Blick.

Vatanen är dock av en annan åsikt:

– Självklart vet Jean att jag säger detta. Vi har diskuterat det. Vi är vänner.

– Jag tror att han delvis delar min åsikt, men hans händer är bakbundna. Jag kan prata betydligt friare än vad han kan. Jag säger inte att han delar min åsikt till fullo, men han har betydligt mindre utrymme för den typen av manövrar än vad jag har.

Jean Todt har ännu inte kommenterat konflikten.

ARTIKELN HANDLAR OM