”Inga änglar blir världsmästare”

Stjärnornas krig pågår säsongen ut: ”Utbröt för tidigt”

Foto: AP
SPORTBLADET

När Mercedes förare kolliderade i Belgien stod det klart.

F1 har utvecklats till stjärnornas krig och det lär pågå säsongen ut.

– Inga änglar blir världsmästare, säger Jac Villeneuve.

Han om någon borde veta. Kanadensaren vann VM 1997 efter en tuff, intensiv och stundtals ful kamp med den då dubble mästaren Michael Schumacher. I säsongsfinalen ledde Ferrariföraren Schumacher, men var på väg att bli omkörd av Villeneuves Williams. Tysken stängde möjligheten, bilarna kolliderade och Schumacher bröt samtidigt som Villeneuve körde i mål som mästare.

I år är det två teamkompisar som slåss om titeln, VM-ledaren Nico Rosberg som krokade i tvåan Lewis Hamilton när denne var i ledningen av Belgiens GP Efter den incidenten har Mercedes haft ett antal krismöten.

”Måste acceptera”

– Kraschen på Spa var en racingincident. När två förare av den kalibern slåss om varje centimeter så måste de kollidera. Det måste vi acceptera, säger den trefaldige världsmästaren Niki Lauda som nu arbetar för Mercedes till Bild am Sonntag.

– Men ur vår, Mercedes, synvinkel, var det för tidigt. På det andra varvet! Vi måste vinna märkes-VM och bli etta och tvåa i förar-VM och det måste vi, jag och stallchefen Toto Wolff, få de båda att förstå. Nu. Därmed basta.

Efter incidenten diskuterade Mercedes om man skulle inför teamorder för att undvika att förarna kör ihop, men man tog beslutet att låta dem göra upp på banan.

– När VM-trean inte kan nå någon av dem i sammanställningen så kan de köra nosen av varandra och krocka så mycket de vill. Jag bryr mig lika mycket om Nico som om Lewis och jag förstår att båda vill vinna loppen och titeln. Men de får inte riskera vårt gemensamma mål, säger Lauda, som i en intervju med FAZ erkänner att han tror att det blir ännu en sammandrabbning innan säsongen är över:

– Hamilton är en kommunikativ alfahane, Rosberg motsatsen. Därför kraschar det mellan dem igen.

Sju lopp kvar

I morgon väntar nästa duell i Italien och även om det återstår sju lopp är säsongen inte avgjord. Det skiljer 29 poäng mellan VM-ledaren Rosberg och Hamilton, men i säsongsfinalen ges dubbla poäng - och bara en av de två kan vinna VM.

– Djupt där inne måste du vara en skithög, säger Jac Villeneuve till Sport Bild.

– Inga änglar blir världsmästare.

FAKTA

ANNAS MOTORLISTA

POLE POSITION

1 Rosberg/Hamilton

Mercedes två förare Nico Rosberg och Lewis Hamilton är etta och tvåa i VM. Förra loppet krockade de med varandra och stjärnornas krig var ett faktum.  I dag är det kval inför nästa duell, i morgon på klassiska Monza i Italien.

2 Ari Vatanen

Den förre rallymästaren vågar säga det som många tänker. Nu förespråkar han en bojkott av Rysslands GP i formel 1.

3 Johan Kristoffersson

Visserligen har han fem poäng upp till ledaren Sebastian Eriksson inför SM-finalen i rallycross på Solvalla, men VW-föraren är grym i avgörande lägen. Han vände en liknande situation när han vann STCC på samma travbana 2012.

4 Marc Marquez

Han förlorade i Brno, men på Silverstone visade VM-ledaren i motoGP att han vill ta sin andra VM-titel i rad. Han vann efter en tuff kamp med Jorge Lorenzo.

5 Will Power

Så heter den nya mästaren i IndyCar. Han tog sin första titel förra helgen när han vann titeln före sin Penskekollega Helio Castroneves.

6 Thed Björk

Volvoföraren har greppet inför säsongens näst sista lopp i STCC. Fredrik Larsson, BMW, är tre poäng bakom, men han gjorde ett sämre kval när serien intog travbanan Solvalla som har förstärkts med 2 000 ton betongbarriärer, 3 000 ton förstärkningslager, 1 100 ton bärlager och 1 300 ton asfalt.

7 Pontus Tidemand

Från seger i WRC2 till Rallycross i Frankrike. Helgens VM-deltävling, säsongens åttonde, avgörs i Loheac. Andra svenskar på plats är Edward Sandström, Timmy Hansen och Anton Marklund. Den förre rallyvärldsmästaren Petter Solberg från Norge leder VM.

8 Ross Brawn

Det senaste ryktet inom F1 är att Luca di Montezemolo är på väg att lämna sin post som Ferraris president och att Ross Brawn, mannen bakom åtta VM-titlar för Benetton, Ferrari och Brawn GP är på väg tillbaka till det italienska stallet.

9 Dani Sordo

Han får chansen att köra två VM-rallyn för Hyundai, i Frankrike och Spanien. Thierry Neuville kör den andra bilen i Frankrike medan Hayden Paddon gör det i Spanien. Den sistnämnde kör även i Australien, precis som Chris Atkinson.

10 Heikki Kovalainen

  Den tidigare F1-föraren har testat en DTM-bil för BMW.

MOTORSTOPP

Friends Arena

Nej, det blir inget Race of Champions i Stockholm. Eventet där världens

bästa förare möts i likadana bilar för att se vem som är skickligast kommer

istället att avgöras på Barbados och Bushy Park Circuit den 13–14 december.