Tvingas dementera att segern var riggad

Nico Rosberg och Mercedes-bossen slår ifrån sig

1 av 8
SPORTBLADET

Lewis Hamilton drog längsta strået i Italiens GP.

Men efter loppet har Mercedes tvingats dementera att stallkamraten Nico Rosberg lät engelsmannen vinna.

– Han kunde i varje fall ha gjort ett försök, säger trefaldige mästaren Jackie Stewart om situation då Rosberg släppte förbi Hamilton.

Lewis Hamilton vann Italiens GP i helgen framför Mercedes-kollegan Nico Rosberg. Men loppet har följts av anklagelser om att tysken lät Hamilton i en riggad avslutning.

Det var på det 29:e varvet som en ledande Rosberg medvetet körde av banan, rakt fram i chikanen och tvingades ta sig förbi farthindren.

Resultatet blev att Hamilton kunde ta sig förbi och knipa åt sig en ledning han höll hela vägen in i mål.

Kolliderade för två veckor sedan

Konspirationsteorierna började flyga direkt och trefaldige världsmästaren Sir Jackie Stewart sa enligt Daily Mail bland annat:

– Jag tänkte: "hallå, vad händer här?”. Han kunde i varje fall ha gjort ett försök att runda kurvan. Men det gjorde han inte.

Att Rosberg ska ha begått misstaget med flit för att kompensera för kollisionen på Spa – som han själv orsakade – för två veckor sedan dementerar dock tysken.

– Jag klantade mig. Varför skulle jag göra något sånt medvetet? Det finns ingen rimlig anledning. Om jag hade fått den stallordern hade jag gjort det, med det fanns ingen anledning till varför de skulle be mig att byta position, säger Rosberg enligt Daily Mail och fortsätter:

– Det enda folk tänker på är Spa, men Spa var ett misstag som jag bett om ursäkt för.

”Måste vara galen”

I Sky Sports sändning av loppet filmades även en leende Mercedes-boss i Toto Wolff när Hamilton övertog Rosberg. Något som bidrog till att öka på teorierna. Men Wolff själv förklarar för Sky Sports:

– Den person som plockar upp det där och försöker tolka något måste vara galen. Till att börja med är det inte live, så det var inte synkroniserat med bilden. Det känns som att Storebror ser mig. Jag ska gömma mig i ingenjörsrummet nästa gång!

Wolff har även en förklaring till varför Rosberg bromsade sent och tvingades köra in i chikanen.

– Det var mycket press på Nico eftersom Lewis var så snabb i lördags, och det kunde man se, säger Wolff.