Ferrari i kris - nu lämnar presidenten

Efter 23 år - sex utan en titel - har Luca di Montezemolo gjort sitt hos Ferrari

Luca di Montezemolo lämnar sin post som Ferrari-president.
SPORTBLADET

Trycket blev för stort.

Efter 23 år lämnar Luca di Montezemolo posten som president för Ferrari.

– De har varit en ära och ett privilegium att få styra den firman, säger han.

Ferraris F1-team har genomgått en mycket tuff säsong, stallet med de båda tidigare världsmästarna Fernando Alonso och Kimi Räikkönen har inte vunnit något lopp i år. En Ferrariförare har inte stått högst upp på prispallen sedan Spaniens GP i maj 2013, man har inte vunnit ett förar-VM sedan Räikkönen gjorde det 2007 och inte heller ett konstruktörsmästerskap sedan 2008.

Det räcker inte.

Stallchefen först

I våras lämnade stallchefen Stefano Domenicali sin post helgen fick Ferraris president Luca di Montezemolo hård kritik av Fiats chef.

– Vi har världens två bästa förare, det kan inte vara så att vi startar från plats sju och tretton, sa Sergio Marchionne i samband med Italiens GP på Monza.

– Jag har varit en Tifosi  i många år och jag blir ledsen av att se Ferrari i ett sådant tillstånd som nu. Vi har världens bästa förare, fantastiska medarbetare i garaget och kompletta ingenjörer. Med den bakgrunden kan jag inte acceptera de resultaten som vi har haft de senaste åren. Vi har inte vunnit en enda titel sedan 2008.

Ungefär samtidigt dementerade Luca di Montezemolo ryktena om att han skulle lämna sin post och förklarade att han skulle fullfölja kontraktet fram till 2017.

Slut efter 23 år

Men i går meddelade han att han lämnar jobbet som president för Ferrari.

– I och med att Ferrari ska introduceras på börsen på Wall Street har företaget en viktig roll inom FCA och det gör att vi nu går in i en ny fas. Jag känner att den ska ledas av gruppens styrelseordförande, skriver han i ett uttalande.

– Detta är slutet på en era och därför har jag bestämt mig för att lämna jobbet som styrelseordförande efter nästa 23 fantastiska och oförglömliga år, lägg där till de åren jag arbetade med Enzo Ferrari under 1970-talet.

Vem som tar över jobbet är ännu inte klart.

ARTIKELN HANDLAR OM