Tusentals såg Ericsson i Örebro

Ericsson: ”Helt overkligt”

Foto: Bildbyrån
Marcus Ericsson körde med sin F1-bil i centrala Örebro i dag.
SPORTBLADET

Formel 1-föraren Marcus Ericsson dånade fram i centrala Örebro på lördagen.

Då kom tusentals åskådare för att hylla honom.

– Helt overkligt, säger Ericsson till TT.

Motorvrålet var öronbedövande när Marcus Ericsson drog fram i omkring 200 kilometer i timmen på Rudbecksgatan i Örebro. 2014 har formel 1 fått kritik för att bilarna med de turbomatade V6-motorerna låter för lite. Men 2010 års bil, som Ericsson körde på lördagen, har en V8-motor – och ljudet var därefter.

Kumlasonen, Sveriges förste svensk i F1 på 23 år, har tidigare kört på Örebros gator. Men aldrig på det här sättet.

– Det är ju inte direkt så här man brukar köra, säger han.

Efteråt är han ett enda leende och pojkaktigt sprallig.

Bra traditioner

Örebro race day hyllade motorstjärnorna från staden med omnejd. Det är 40 år sedan Ronnie Peterson vann tre F1-deltävlingar och Stig Blomqvist rally-VM. I nutiden är Thed Björk, Fredrik Ekblom och Richard Göransson dominanter i STCC.

Bland andra Blomquist hade också uppvisningskörning på evenemanget som lockade storpublik. 12 000 betalande fanns i det avspärrade området – men längs den specialbyggda banan syntes även mängder av människor på balkonger och hustak i den gassande septembersolen.

De flesta kom för att se och höra Marcus Ericsson och hans bil.

– Det känns jättekul, så klart, säger Ericsson.

"Mer motiverad"

Han hoppas att få en positiv kick från dagen. Sju deltävlingar återstår, närmast i Singapore nästa helg.

– Det är något man kommer ta med sig och förhoppningsvis få en att bli ännu mer motiverad till att göra en bra avslutning på säsongen.

Elfteplatsen i Monaco, en tangering av Caterhamstallets bästa placering, är en av få ljuspunkter på en tung debutsäsong. Annars har mycket handlat om en bil som både strulat och varit för långsam.

– Vi har haft en bil som inte riktigt har varit det vi hoppades på när säsongen startade. Vi har varit bland de sämre i fältet och har legat långt bak i kön.

Även i stallet har det varit rörigt. I somras såldes Caterham, personal sades upp och efter den senaste tävlingen i Italien slutade säsongens andra stallchef. Dessutom har det varit rotation på förarplatsen bredvid Ericsson.

– Det är klart att det har varit turbulens – men jag tycker ändå att jag har klarat av att fokusera på mina grejer.

Se tv-klipp på körningen [extern länk]

TT