Hjärnornas kamp

”Hamilton har ett psykologiskt övertag på Rosberg”

Foto: Reuters
flåsar i nacken Lewis Hamilton jagar stallkamraten Nico Rosberg. Inför Singapores GP skiljer det endast 22 poäng.
SPORTBLADET

Deras bilar är överlägsna. De kör för samma stall, delar garage och det skiljer 22 ynka poäng.

Nu ska hjärnornas kamp avgöra F1.

– Den som vinner i Singapore har klart bäst chanser, säger experten Eddie Jordan.

Efter 13 av 19 lopp är det fortfarande Nico Rosberg, Mercedes som leder VM. Han har 238 poäng och har vunnit fyra lopp, hans teamkollega Lewis Hamilton har vunnit sex lopp, men har 216 poäng.

Senast vann Hamilton på Monza, han tog in sju poäng och stämningen mellan de båda förarna är precis som efter sammanstötningen i Belgien spänd. Det pågår en kamp på banan – och en utanför.

– Efter det som hände på Spa har Lewis övertaget psykologiskt, eftersom Nico­ straffades för incidenten, säger den förre F1-­föraren David Coulthard, till BBC.

– Varje gång det blir en ny duell hjul mot hjul har Lewis övertaget. Han vet att han är bäst i tävlingsmomentet.

Lagt Spa bakom sig

Nu har F1 anlänt till Singapore och morgondagens stadslopp avgörs under kvällstid. Hamilton har vunnit ett lopp på banan, Rosberg var tvåa när han körde för Williams 2008 och han har också övertaget poängmässigt.

 – Jag har lämnat Spa och Monza bakom mig, Singapore är en bana som passar mig och nu satsar jag allt på seger, säger VM-­ledaren.

Samtidigt känner sig hans teamkollega och konkurrent Lewis Hamilton fylld av tillförsikt.

– Precis som på Monza måste jag sätta press på Nico. Det gillar han inte och jag har vunnit här, 2009.

Nu är det 175 poäng kvar att slåss om, men helgens lopp anses vara mycket viktigt i kampen om titeln.

– Den som vinner i Singa­pore har klart bäst chanser att vinna VM. Det betyder att det är karriärens svåraste lopp för Rosberg, säger Eddie Jordan, tidigare stallägare och numera expert, till Sport Bild.

Efter en tuff höst med många konflikter mellan förarna, både på och utanför banan, vill Mercedes chefer inte uttala sig allt för mycket om den interna duellen. De tillämpar inga stallorder utan låter förarna göra upp på banan, så länge de inte krockar med varandra.

Olyckan vändpunkten

– Deras förhållande har förändrats mycket under säsongen, i början var de vänner, men olyckan på Spa var vändpunkten för deras relation. Då registrerade båda att de konkurrerar om VM-titeln och det var en omställning för dem, säger stallchefen ­Toto Wolff till motor­sportmagazin.

– Nu slåss de om titeln, de sitter i samma bil och en av dem vinner, den andra förlorar. Det är en ny erfarenhet, möjligen också en mycket tuff sådan

MOTORLISTAN – VARJE VECKA

POLE POSITION

1 Nico Rosberg

Han leder fortfarande VM i F1, men utmanas av teamkollegan Lewis Hamilton. Nästa duell avgörs på Singapores gator i helgen.

2  Thed Björk

Volvoföraren har 31 poäng ner till tvåan Fredrik Larsson, BMW, inför helgens final i STCC. Totalt är det 75 poäng att slåss om.

3 Valentino Rossi

Doktorn är tillbaka. Hans hemstad ligger bara 15 km från Misano och i söndags var det ett stort firande när vann han motoGP-loppet på sin hemmabana. Det var italienarens första GP-seger i år, hans 81:a totalt. Marc Marquez som föll i duellen med Rossi leder fortfarande VM.

4 Elit Vetlanda

För åttonde gången på elva år är laget klarar för SM-final i speedway, Indianerna står för motståndet. Finalerna avgörs den 30 september och 1 oktober.

5 Stirling Moss

En av de stora legendarena inom motorsporten fyllde 85 år i veckan. Moss anses vara en av de bästa racerförarna genom tiderna och vann 212 av 529 tävlingar mellan 1948 och 1962. Bland annat vann han 16 F1-lopp.

6 Sebastien Ogier

Han vann Australiens VM-rally, teamkollegan Jari Matti Latvala var tvåa och därmed säkrade VW konstruktörsmästerskapet. I förar-VM slåss Ogier och Latvala mästerskapet och fransmannen kan säkra sin andra raka VM-titel i Frankrike den 5 oktober.

7 Ramona Karlsson

Hon kör VM i rallycross i Tyskland i helgen. Hon ersätter den förre F1-mästaren Jac Villeneuve. Det är många svenskar på startlinjen, Pontus Tidemand och Mattias Ekström med EKS, Hansen Motorsport med Timmy Hansen, Anton Marklund med Marklund motorsport och ­Johan Kristoffersson kör för VW.

8 Pascal Wehrlein

Han är den yngsta segraren i DTM någonsin och nu är 19-åringen klar som reservförare för Mercedes F1-stall. För 18 månader sedan var han teamkompis med Felix Rposenqvist i F3. Ibland går det snabbt.

9 Jack Miller

Han leder moto3 och nästa säsong kör han motoGP med LCR.

10 Romain Grosjean

F1-föraren vann Race of Champions 2012, i år ställer han upp igen. Det gör även Tom Kristensen, kungen av LeMans.

MOTORSTOPP

Patryk Dudek

Dackarnas polske förare stängd av för dopning i ett år. Han får inte tävla förrän i augusti 2015 och får inte köra för Polens landslag förrän 2016.