Stjärnorna flyttar – då kan Ericsson byta upp sig i F1

”Blir en kedjereaktion – ser bättre ut för Marcus”

SPORTBLADET

Fernando Alonso lämnar Ferrari. Sebastian Vettel lämnar Red Bull.

Vart de tar vägen är inte bekräftat, men det får betydelse för Marcus Ericsson.

– Det blir en kedjereaktion. Det är ett väldigt pusslande, det gäller att vara med och vi är bättre med i år än förra året, ­säger Eje Elgh.

Tre lopp återstår av F1-säsongen och det är en intern uppgörelse mellan Mercedes båda förare Lewis Hamilton och jagande Nico Rosberg. De två är också bekräftade för det tyska stallet till nästa år.

Men nästan alla andra som kör F1 eller som vill ­göra det nästa år väntar, framförallt väntar de på om Ferrari bekräftar Sebastian Vettel som förare intill ­Kimi Räikkönen nästa år och på vad som händer med Fernando Alonso.

Alonso återvänder

Det hetaste ryktet är att spanjoren återvänder till McLaren som nästa år samarbetar med Honda, men först när det är klart var de två världsmästarna kör följer resten av pusslet.

– Vi pratar med fyra stall, jag tror att Marcus kör F1 nästa säsong, säger svenskens rådgivare Eje Elgh till Sportbladet.

– Jämför vi med förra året innebär det inte bara att Marcus har ett års erfarenhet av F1 utan det ser också bättre ut. Hans insatser de senaste loppen har uppmärksammats och det pratas om honom. Vi sa att han skulle konkurrera med Marussias bilar och med sin teamkollega Kamui Kobayashi efter sommaren och det har han gjort. Han motsvarar alla förväntningar.

”Bättre bil nästa år”

Caterham 2014 var en besvikelse. Kör Marcus en bättre bil nästa år?

– Ja, även om han blir kvar blir det en klart bättre bil. I våras tog pengarna slut, ägaren tröttnade och då kunde man inte utveckla bilen. Den var inte ens bra från början. De nya ägarna visar att de vill kunna konkurrera och när man ser vad de arbetar med inför nästa år så är även Caterham ett bättre alternativ än vad det har varit i år.

Hur ska ni agera för att undvika att det blir en liknande flopp igen?

– Det finns inga garantier, men vi kan vara försiktigare. Jag tror inte att det finns något stall som är lika illa som Caterham blev. Året har varit långt under förväntningarna.

Inför årets säsong fick Marcus Ericsson klartecken i januari. Till nästa år hoppas hans rådgivare på att det går snabbare.

– Säg december, föreslår Elgh.

– Men jag är beredd på att det tar tid.

FAKTA

Motorlistan

1)  Lewis Hamilton

Ännu en seger och britten behåller greppet om VM i F1. Tre lopp kvar, 100 poäng kvar att slåss om och han har 17 poäng ner till sin teamkollega Nico Rosberg. M;ercedes vann konstruktörs-VM i Ryssland. Det var stallets första VM-titel i den kategorin.

2) Jules Bianchi

Läget för den svårt skadade F1-föraren är två veckor efter olyckan fortfarande kritiskt, men stabilt.

3) Fernando Alonso

Nu är det bekräftat.  F1-föraren lämnar Ferrari. Troligen ersätts han av Sebastian Vettel som lämnar Red Bull.

4) Felix Rosenqvist

I söndags kraschade han när han körde EM i F3 på Imola. Trots smärtor i ena handen och nacken så satt han i bilen i går igen. I helgen avslutas serien på Hockenheimring, där Rosenqvist vann två lopp och var tvåa i ett förra året.

– Det var en rejäl smäll, men nu blickar jag framåt, säger han.

5) Marc Marquez

Spanjoren är världsmästare i motoGP, dock utesluter han inte att det blir fråga om teamorder under de återstående loppen. Målet är att hjälpa Hondakollegan Dani Pedrosa till en andraplats i VM.

6) Tomas H Jonasson

Han får ett permanent wildcard i speedway-VM och tillsammans med Andreas Jonsson representerar han Sverige 2015. Fredrik Lindgren har tackat nej till ett wildcard.

7) Filip Backlund

Han har stadigt förbättrat resultaten i British Superbike, som bäst har han varit nia i Assen. I helgen avgörs säsongsfinalen på Brands Hatch.

8) Jonas Davidsson

Speedwayföraren återvänder till sin moderklubb Piraterna. Mikael Max återvänder till Dackarna.

9)  WRC

Den planerade och kontroversiella shoot-outen blir inte av i rally-VM 2015, däremot blir det ändrad startordning. Ledaren startar först. Seedning sker inför söndagsetappen (där WRC startar i omvänd ordning efter VM-tabellen) - vinnaren av Monte Carlo Rallyt startar först de två inledande dagarna i Rally Sweden nästa år.

10) Bosse Wirebrand

Efter 12 år som sportchef för Elit Vetlanda lämnar han jobbet som sportchef. Under hans tid har klubben vunnit fem SM-titlar. Hans son Mikael tar över som sportchef, medan han själv behåller platsen i styrelsen.

Motorstopp:

Bernie Ecclestone

F1-gurun fortsätter att hylla kontroversiella ledare. Efter Rysslands GP berömmer han Rysslands president Vladimir Putin.

– Han kan kontrollera Europa, eller Amerika. Han kan klara av det. Men jag tror han är väldigt upptagen. Låt honom avsluta det han håller på med först, sedan får vi se, säger 83-åringen till Vedomosti.

Silly Season i F1 – så kan teamen se ut nästa säsong

Mercedes

Lewis Hamilton/Nico Rosberg - bekräftade

Red Bull

Daniel Ricciardo/Daniil Kvyat - bekräftade

Ferrari

Kimi Räikkönen är bekräftad/ Troligen Sebastian Vettel

Williams

Valtteri Bottas/Felipe Massa - bekräftade

Toro Rosso

Max Verstappen är bekräftad/ Carlos Sainz Jr

Enligt stallchef Franz Tost är det till 99 Procent säkert att sonen till den tidigare rallyvärldsmästaren Carlos Sainz kör F1 2015.

Lotus

Pastor Maldonado är bekräftad/ ?

Lotus köper motorer från Mercedes nästa år och är intresserade av Fernando Alonso.  Däremot är det inte troligt att Alonso vill köra för ett stall som köper motorer av Mercedes.

McLaren

Jenson Button säger själv att han ska köra 2015, McLaren bekräftar ingenting, samarbetar med Honda 2015. Det ryktas om Alonso.

Blir det inget kontrakt för Button lämnar han troligen F1 för WEC, precis som Mark Webber gjorde 2013.

Force India

Både Sergio Perez och Nico Hülkenberg diskuterar en förlängning.  Stallet väntar på Ferrari, om Vettel kör för det italienska stallet presenterar Force India Hülkenberg.

Sauber

Måste säkra ekonomin

Marussia

Måste säkra ekonomin.

Caterham

Vill förlänga med Marcus Ericsson som diskuterar med Caterham och ytterligare tre stall.