”Vettel ville lägga av”

Flytten till Ferrari räddade mästarens karriär

SPORTBLADET

Han hade fyra VM-titlar, men blev plötsligt okörd.

Därför tänkte Sebastian Vettel lägga av.

Men flytten till Ferrari räddade karriären.

Ända sedan F1-debuten 2007 hade det gått uppåt och framåt för Sebastian Vettel. Han tog poäng i sitt första F1-lopp, tog pole position och vann ett lopp med Toro Rosso under sin första F1-säsong. Han slogs om titeln under sin första säsong hos Red Bull och slutade tvåa i VM och han vann sedan fyra VM-titlar i rad. Han slog rekord på rekord och var den största stjärnan av dem alla. Ett underbarn som bara kände till en enda väg - vägen mot framgång.

Motgångar

Men 2014 tog det slut. F1 fick nya regler som revolutionerade sporten, Red Bulls dominans var över och Vettels nya teamkollega Daniel Ricciardo kom betydligt bättre överens med nymodigheterna. Sebastian Vettel däremot stötte på motgångar för första gången och han var nära att ge upp.

27 år gammal.

– Det fanns en fas förra året när han funderade på att lägga av, om han skulle hitta glädjen igen och om han verkligen ville fortsätta, säger Red Bulls stallchef Christian Horner till ”Mirror”.

– Han var missnöjd med det sätt som formel 1 hade utvecklats på. Han var så framgångsrik under fyra år, och han körde en bil som han älskade att köra. Så plötsligt, på en gång så förändrades allt och allt var annorlunda.

Ljudet är skit

Redan i mars påpekade han att de nya motorerna lät som skit och fick en varning av FIAs president Jean Todt. Han fick stryk av kollegan Daniel Ricciardo som vann tre lopp  samtidigt som Vettel för första gången sedan 2007 inte vann ett enda lopp.

– Det var som om någon hade tagit bort hans favoritleksak och det tog ett tag innan han kom underfund med hur han skulle hantera det, säger Horner om känt Vettel under många år.

– Samtidigt så gick han igenom en fas där han tvivlade på Formel 1, inte på Red Bull utan på det hållet som sporten utvecklade sig. Där kanske han själv tycker att han var lite för öppen med sina tankar.

Drömmen Ferrari

Sedan kom erbjudandet från Ferrari. Det stall som Sebastian Vettel har drömt om att få köra för sedan han som liten kille satt klistrad framför TV:n och såg Michael Schumacher vinna allt med den  röda bilen.

Han följde sina drömmar, bytte team och hittade motivationen.

– Jag vet att det är en enormt tuff uppgift att ta Ferrari tillbaka till toppen, säger Sebastian Vettel till Sport Bild.

– Mercedes har ett väldigt stort försprång, men jag tycker att förutsättningarna är goda. Viljan finns är och hela Italien ställer sig bakom arbetet för att nå en framgång.

På söndag startar F1-säsongen med testerna i Jerez.

Följ Sportbladet Motor på Facebook fär nyheter, uppdateringar och snackisar.

FAKTA

Så testar F1-stallen i Jerez 1-4 februari:

Mercedes Rosberg Hamilton Rosberg Hamilton
Red Bull
Williams Bottas Bottas Massa Massa
Ferrari Vettel Vettel Räikkönen Räikkönen
McLaren Alonso Button Alonso Button
Force India
Toro Rosso Sainz Jr. Verstappen Sainz Jr. Verstappen
Lotus
Sauber Ericsson Nasr Nasr Ericsson

ARTIKELN HANDLAR OM