Tillbaka till tronen

Se de första bilderna på nya McLaren-Honda

1 av 4
SPORTBLADET

Efter 23 år har McLaren och Honda återförenats.

Här är bilen som ska föra stallet tillbaka till titeln.

– Vi är här för att vinna, säger Fernando Alonso.

Bilen är fortfarande kromfärgad, men den undre delen är mer svart och det som sticker ut är backspeglarna som är lackerade i rött, färgen löper sedan längs hela sedan fram till nosen där linjen från de båda backspeglarna möts.

– Chassit har helt klart tagit steg framåt, säger teknikchefen Tim Goss.

– Bakpartiet är betydligt smalare än tidigare, Honda har gjort ett fantastiskt arbete och fått plats med allt på väldigt lite plats. Honda har lagt ner mycket tid och energi på detta. På 1990-talet tog de motorerna till en ny nivå och det är deras målsättning nu också.

Vinnande kombo

McLaren och Honda var en vinnande kombination fram till 1992, men sedan mitten av 1990-talet har det brittiska stallet arbetat tillsammans med Mercedes. Efter 20 år tog det samarbetet slut efter förra säsongen och Honda bestämde sig för att återvända till F1, som motorleverantör för McLaren.

– Jag är övertygad om att vi når dit vi vill att vi ska komma med vårt samarbete, vi vill vinna GP-lopp och världsmästerskap med McLaren-Honda, säger McLarens starke man Ron Dennis.

De två senaste säsongerna har varit mindre bra för stallet, 2014 vann man inte ett enda lopp och lyckades bara ta en enda pallplats, i premiären i Australien.

Två mästare

Till årets säsong har stallet hämtat tillbaka den dubble världsmästaren Fernando Alonso, från Ferrari och kvar i teamet finns Jenson Button som vann VM 2009. Alonso körde i teamet senast 2007, men den gången slutade samarbetet med ett rejält bråk.

– Jag har förberett mig intensivt för detta, jag har aldrig tidigare varit så förberedd inför en säsong som i år, säger Fernando Alonso.

– Men vi måste ta oss igenom en mycket brant och intensiv inlärningskurva. Först måste vi få ut max av testerna, lära känna paketet och se till att plocka ut allt ur dess potential. Det blir absolut inte enkelt.

Dominanter

Hans teamkompis Jenson Button som kört för McLaren sedan 2010 fyller i:

– Helst av allt hade jag satt mig i bilen direkt och kört i väg, för att se hur bra vårt paket egentligen är, säger Jenson Button som nu kör sin femte säsong för stallet. Tidigare har han kört för bland annat Honda.

– Jämfört med andra motortillverkare har vi fortfarande mycket att lära, det gör att vi har tuffa tester framför oss. Det positiva med Honda är att de lyssnar väldigt noggrant på feedbacken från förarna. När man säger att det finns ett problem så kommer de att arbeta med det och komma med en ny del till nästa test.

McLaren-Honda är en klassisk kombination inom F1, mellan 1988 och 1992 dominerade den röd-vita bilen mästerskapet. Man vann 44 GP-segrar tillsammans med förare som Ayrton Senna, Alain Prost och Gerhard Berger, stallet vann även åtta VM-titlar, fyra förar-VM och lika många märkes-VM.

Frågan är om nya MP4-30 kommer att bli lika framgångsrik.

Följ Sportbladet Motor på Facebook, för snabba nyheter, tips  och snackisar.

ARTIKELN HANDLAR OM