Andersson: Det finns ett stort problem

SPORTBLADET

Marcus Ericsson tog VM-poäng igen.

Det är bra – men det finns ett stort problem.

Han fick återigen stryk av sin teamkollega.

Sauber har tagit VM-poäng med båda bilarna i två av tre lopp och Marcus Ericsson har tagit VM-poäng i två av tre lopp. Det är bra. Men problemet för Ericsson är att han har fått stryk av sin stallkompis Felipe Nasr i samtliga lopp i år och den trenden måste ta slut, helst redan i Bahrain om en vecka.

F1 är en rätt komplex sport, du är aldrig bättre än den bil du sitter i. Du kan inte bli världsmästare i en Sauber eller en Toro Rosso och den enda föraren du egentligen kan mäta sig med är din teamkollega. Det är den enda föraren som har samma förutsättningar och i grunden samma material. Därför är det väldigt viktigt att ta kontrollen över stallkompisen.

– Det blir det otroligt viktigt att visa att jag vill vara ledaren redan under säsongsinledningen.

Får vänta på vingen

Även om det inte är uttalat vem som är etta eller tvåa är det indirekt en förare som leder teamet och det gäller för mig att ta den taktpinnen, sa Marcus Ericsson till mig inför säsongen. Han påpekade att det är den föraren som får den senaste uppdateringen när det bara finns en och den föraren som får små fördelar här och var.

Men hittills i år har nykomlingen Felipe Nasr presterat bäst av Saubers förare. Det var också han som fick den enda nya framvingen som fanns tillgänglig till Kinas GP, medan svensken får vänta till nästa lopp på samma uppdatering.

Marcus Ericsson var tia i Kinas GP, han tog sin femte VM-poäng och har kört bra under sin andra VM-säsong. Problemet är bara att hans stallkollega har kört ännu bättre. Därför är inte bra tillräckligt bra och Marcus Ericsson måste ta ännu ett steg framåt.