Hamilton försvaras – av kinesiska värdinnan

”Jag blev bara tillsagd att stå på podiet”

1 av 3
SPORTBLADET

Han kallades "en skam för Storbritannien” och krävdes på en ursäkt.

Nu försvaras dock Lewis Hamilton av värdinnan som blev nedsprutad med champagne.

– Jag tror att utländsk media är mer känslig kring det här ämnet, säger kinesiskan.

15 idrottsfilmer som du måste se

Lewis Hamilton fick löpa gatlopp efter att ha sprutat sin segerchampagne i ansiktet på en värdinna efter Kinas GP. Trots att företeelsen inom Formel 1 med att spruta champagne på alla inom räckhåll, inklusive sig själva, är flera decennier gammal anklagades britten för sexism av kvinnorättsorganisationen Object.

”Beter sig som en huligan”

Han kallades bland annat ”en skam för Storbritannien” – till motorfansens stora förvåning sett till hur tilltaget är tradition – och fick kritik i bland annat England, Tyskland och Kina.

Daily Mail menade att Hamilton betett sig ogentlemannamässigt medan ansedda tidningen The Times skrädde inte heller orden i onsdagens ledare.

”Hamilton är en fantastisk förare men ingenting ger honom rätten att bete sig som en huligan. Inte ens när han vinner”, skrev The Times.

”Blev bara tillsagd”

Nu väljer dock värdinnan, en 22-årig kvinna vid namn Liu Siying, att tona ned händelsen.

– Det varade bara i en eller två sekunder och jag tänkte inte särskilt mycket på det. Jag tror att utländsk media är mer känslig kring det här ämnet än vad lokal media är. Jag blev bara tillsagd av min arbetsgivare att stå på podiet, och det var vad jag gjorde, säger Siying enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vid helgens GP i Bahrain kommer det inte att sprutas någon champagne. Mellanösterns äldsta GP tillhandahåller i stället flaskor med alkoholfritt rosenvatten, kallat Waard.

15 idrottsfilmer som du måste se