"Sa till min familj att jag är död"

Prost om sitt misstag: "Bättre att inte göra det"

Foto: GETTY IMAGES
Alain Prost med sitt team 1997.
SPORTBLADET

Alain Prost är fyrfaldig världsmästare i Formel 1.

Men att ha ett eget stall, Prost Grand Prix, var hans livs största misstag, berättar han i en intervju med magasinet Auto.

– Jag sa till min familj och mina vänner att: "Jag är död", säger Prost.

Fransmannen Alain Prost, 60, är en av tidernas främste Formel 1-förare med fyra VM-titlar och invald i motorsportens Hall of Fame.

Men efter den aktiva karriären köpte Alain Prost upp Ligier och startade 1997 sitt eget stall Prost Grand Prix där han själv var stallchef.

Ett beslut han i dag ångrar.

– Jag visste det från början. Jag kunde Formel 1 för bra. Jag kunde landet för bra. Så mitt livs största misstag var att starta upp teamet, säger Prost i en intervju med magasinet Auto.

"Bättre att inte göra det alls"

Den i dag 60-årige fransmannen menar att det var dömt att misslyckas redan från början.

– Tre månader efter att jag startade teamet hade vi några bra resultat och vann nästan några lopp. Men till min familj och mina vänner sa jag: "Jag är död", berättar Prost.

– Det hade varit bättre att inte göra det överhuvudtaget. Jag skulle absolut inte ha tagit beslutet i sista minuten. Två dagar före att jag skrev under kontraktet ville jag inte ens göra det längre, men vi hade en plan med Peugeot och ett femårskontrakt med med fria motorer och möjlighet att utvecklas. Sen kom de två dagar före jag skulle skriva under och då var det bara ett treårskontrakt och jag var tvungen att betala för motorerna.

"Glad att jag la ner det"

Efter några tyngre år efter debutsäsongen 1997 så gick Prost Grand Prix i konkurs 2001 på grund av de stora kostnaderna. 

I dag är Alain Prost "bara" teamchef i Formel E, långt ifrån Formel 1-cirkusen. 

– När jag ser tillbaka på det är jag glad att jag la ner det, säger han.