Vettels mål: Sudda ut konkurrentens leende

Supertidig satsning ska ge VM-titel

Foto: GETTY
Redan innan förra säsongen hade Ferrari ett ingenjörsteam som arbetade med bilen till 2016.
SPORTBLADET

Sebastian Vettel tog tre segrar för Ferrari under sin debutsäsong.

Det är lika många som ikonen Michael ­Schumacher gjorde sitt första år.

Nu satsar teamet mot en VM-titel – helst 2016.

– Mitt mål är att sudda ut leendet hos min vän ­Toto, säger Ferraris ­stallchef.

Vettel.

Maurizio Arrivabene tog över som teamchef för Ferrari inför 2015 och ­vännen han talar om är ­Toto Wolff, som har ­samma position hos Mercedes.  Wolffs team har dominerat F1 sedan reglerna gjordes om för två säsonger sedan, men till nästa år tänker Ferrari inte nöja sig med tre segrar.

– Man kan inte säga att man har uppfyllt sitt mål när man inte vinner VM, säger Arrivabene till ­motorsportmagazin.

För att lyckas inledde Ferrari arbetet med den nya bilen tidigare än ­någonsin. Redan i februari 2015, innan årets säsong ­hade startat, jobbade ett team med ingenjörer med fokus på 2016. ­Tidigare har det arbetet börjat först under ­sommaren. Lägg där till att ­Ferrari för första gången har byggt både bil och motor under ett tak.

– Nu står långa nattskift på schemat, säger Sebastian Vettel till Bild am Sonntag.

På rätt väg

Han över­träffade sina förväntningar under 2015 och blev VM-trea, samma position och med samma antal segrar som Michael Schumacher ­hade under sin ­första säsong med Ferrari 1996. ­Formkurvan har pekat uppåt för stallet under hela året. Under de första loppen låg Ferrari ­ungefär 1,3 ­sekunder efter Mercedes på ett varv, i ­slutet av ­säsongen handlade det om en halv sekund.

– Det känns som om vi är på väg uppåt, säger teamets andra förare, Kimi ­Räikkönen, till motorsportmagazin.

– Teamet jobbar tajtare tillsammans i år, vi ­jobbar bättre. Alla förändringar som gjorde efter förra året var riktiga och allt går åt rätt håll.

Finländaren, som har haft en del problem under ­säsongen, har förlängt sitt kontrakt och han får ­beröm för sitt ­arbete.

– Det vore fel att ersätta Kimi. Han pressar ­Sebastian och det är enormt ­viktigt, säger ­Arrivabene.

”Är vår chans”

Tillsammans ska nu ­Vettel, Räikkönen och ­Ferrari stoppa den silvergråa dominanten från Tyskland.

– Vintern är vår chans. Då har man störst möjligheter att utveckla bilen, men den chansen har alla andra också, säger ­Sebastian Vettel.

– Mercedes kommer också att bli bättre, därför räcker det inte att säga att vi ska ta in det försprång de har, vi måste ta in ännu mer. Den som vill vara bäst framöver måste göra stora framsteg. Om det lyckas vet vi allra senast till ­premiären i Melbourne.

Det är den 20 mars 2016.

Veckans motorlista

POLE POSITION

1) Ferrari

Detta är veckans motorsnackis. Högste chefen Sergio Marchionne hotar med att Ferrari ska lämna F1. Han är inte nöjd med att FIAs världsråd har gett Bernie Ecclestone och Jean Todt ett mandat att göra förändringar för att säkra sportens framtid, om hur sporten styrs, om de nya motorerna (Power Units) och om att sänka kostnaderna.

– Ferrari skulle hitta andra vägar för att visa sin förmåga att tävla och vinna. Det hade självklart varit väldigt synd om Ferrari lämnat F1, men det går inte att trycka in Ferrari i ett hörn och tvinga ner oss på knä utan att vi säger någonting, säger Marchionne.

2) Thed Björk och Fredrik Ekblom

Duon har dominerat STCC, Björk har vunnit de tre senaste åren och Ekblom vann serien 2012. Nästa år ska de köra för Volvo Polestar Cyan Racing i WTCC 2016.

3) Felix Rosenqvist

Han är i USA för att testa Indycar Light.

– Målet är fortfarande GP2, säger svensken.

4) Annie Seel

Hon gör sin åttonde start i Dakarrallyt och är enda svenska deltagare när rallyt drar igång i Argentina den 2 januari.

5) Joel Eriksson

17-åringen toppade flera av körpassen under F3-testerna i Valencia. Han avslutade med veckans näst bästa tid i – fem hundradelar bakom italienaren Alessio Lorandi som genomförde en hel säsong i Formel 3-EM under 2015. Svensken satsar på att köra EM nästa år.

6) Pontus Tidemand

Han har en ny kartläsare 2016, Emil Axelsson har lämnat plats för Jonas Andersson. Nu är Tidemand i Norge för tester.

7) Alfa Romeo

Teamet som vann VM 1950 och 1951 kan vara på väg tillbaka till F1:

– Det är fantastiskt att Alfa Romeo fortfarande finns med i folks hjärtan, säger Ferraris chef Sergio Marchionne som också är VD för Fiat Chrystler.

– Därför funderar vi på att ta det tillbaka till F1, som vår konkurrent. Det är viktigt för Alfa att komma tillbaka.

Alfa Romeo ägs av  Fiat Chrystler.

8) Ramona Karlsson

Rallycrossföraren är gravid. Hon väntar sitt första barn i maj och ställer in säsongen 2016, målsättningen är att vara tillbaka 2017.

9) Jaguar

Jaguar Land Rover kommer tillbaka till motorsportvärldens absoluta topp, 2016 ska biltillverkaren köra i Formel E. VM-serien för elbilar har nu inlett sin andra säsong och där finns flera förare med F1-meriter.

10) Oliver Nelson

22-åringen har fått ett fabrikskontrakt till enduro-VM 2016. Han ska köra för TM Racing.

----

Motorstopp:

Jarno Trulli

Han team drar sig ur VM i formel E, säsongen började illa när delar till motorerna inte levererades i tid till det första loppet i Kina och till det andra så klarade bilen inte genomgången inför racet.