”Formel 1 är skit”

F1:s mäktigaste sågar sporten: ”Inte mycket racing”

SPORTBLADET

Han är F1-sportens mäktigaste man.

Men han är inget större fan.

– Formel 1 är skit, säger Bernie Ecclestone.

Ecclestone.

Britten som föddes 1930 har varit en del av F1 sedan 1958 då han själv försökte kvala in till två lopp, men misslyckades. Han var manager åt Jochen Rindt, som är den enda F1-föraren som vunnit VM-titeln postumt, och han var stallägare. Han skaffade sig också en maktposition inom sporten och har nu varit med och styrt F1 i närmare 40 år.

Men han är inte nöjd.

 – Det var inte mycket ­racing i år. Man vet vem man ska satsa sina pengar på inför ett lopp, man kan till och med tala om vem som kommer att vinna ­tidigt i loppet och det vill inte folk se. Folk vill se fyra ­eller fem förare som kämpar om segern, inte bara en som dominerar, säger ­Ecclestone till facktidskriften Motorsportmagazin.

– Folk vill se stjärnorna kämpa mot varandra, en del av killarna som har visat upp bra racing i år är nykomlingar och därför har vi inte så många fans just nu.

”Hört om Alonso?”

Inför 2014 gjordes en regeländring som bland annat omfattade en ny motor och sedan dess har bara tre team vunnit lopp. Mercedes 16 av årets tävlingar och Ferrari vann tre, förra året vann Mercedes lika många lopp medan Red Bull var snabbast i tre. Det har varit en enorm skillnad på prestandan i de olika motorerna och flera av motorerna har inte hållit så många lopp som det varit tänkt att de skulle göra. Det irriterar Ecclestone som anser att de nya motorerna har skapat de flesta problemen.

– Du kanske har hört talas om Fernando Alonso? Han är världsmästare. Tycker du att det är bra när han kvalar in i slutet av startfältet? Är det riktigt att en förare som har kvalat in som trea byter motor och plötsligt startar som 13:e?, säger Ecclestone och hänvisar till de regler som gör att en förare bara får använda ett visst antal motorer en säsong, annars flyttas han ner i startfältet.

– Formel 1 är skit. Folk förstår det inte. De ser ett lopp och vet att en förare har kvalat in som tvåa eller trea, men så startar han mitt i fältet. Varför? För han har bytt motor eller växellåda? Vi kan lösa de här problemen, men det får inte ta ett par år.

”Aldrig varit bra”

Ecclestone erkänner att ett av de stora problemen är att fabriksteamen och privatteamen inte tävlar på samma villkor.

– Fabriksteamen är där när det passar dem och lämnar när det passar dem. De har egentligen aldrig varit bra för F1.

– Det är inte det att vi inte vill ha med dem, men vi vill att de ska ha samma förutsättningar som andra team. Det är svårt eftersom de lägger ut betydligt större pengar.

Samtidigt tror han på en lösning.

– De senaste 65 åren har varit svåra, säger Bernie Ecclestone

– Men oavsett vilka problem vi har haft har vi löst dem. Med andra ord måste vi lösa detta också.

FAKTA

Det här tycker han är skit

Britten är 85 år och var länge envålds­härskare inom F1, numera är han chef för Formula One Group och har ett stort inflytande över sporten. Han rankas som den fjärde rikaste personen i Storbritannien och sägs ha tjänat närmare 30 miljarder på att sälja

rättigheterna till sporten.

Detta tycker han är skit:

 Att det bara är fyra personer som vunnit lopp de senaste två åren.

 Det är lätt att förutspå vem som vinner.

 Reglerna kring motorbyte är för komplicerade.

 De nya motorerna är för dyra och orsaken till många problem.

 Fabriksteamen lägger ut så mycket mer pengar än privatteamen att tävlingen blir ojämn.

  FIA:s president Jean Todt är för demokratisk.

Källa: Motorsportmagazin