Högre ljud - och tankstopp

Två stora förändringar inom F1 kan snart bli verklighet

Foto: AP/TT
Formel 1 på väg mot nya förändringar
SPORTBLADET

F1 ska bli attraktivare.

Redan i år ska bilarna låta mer och sedan kan tankningen under racen återinföras.

– Det stämmer, bekräftar FIAs ordförande.

Formel 1 tampas med ökade kostnader, färre sponsorer och mindre publik och nu arbetar man för att göra sporten mer attraktiv. Den första åtgärden är att plocka tillbaka lite av det ljud som gick förlorat i motorbytet 2014. Nu ska det så kallade ”wastegate”, som tidigare gått in i huvudavgasröret, ut via ett eget rör.

”Mer högljudda naturligt”

– Med stängd wastegate, uppfattar du att det är runt 14 procent högre ljud. Med öppen wastegate blir det omkring 20-25 procent högre, säger Williams tekniske chef Pat Symonds till Sky Sports.

– En hel del av ljudet är en funktion av cylindertrycket, ju högre cylindertryck - desto högre ljud. Eftersom motorerna utvecklats så att man får kraft genom att få upp cylindertrycket har de blivit mer högljudda på ett naturligt sätt och de blir ännu mer högljudda i år tillsammans med förändringarna i avgasrören.

Tanka under racet

Nu bekräftar dessutom FIA:s president Jean Todt att man funderar på att återinföra tankningen under racen, de togs bort för att man ville minska kostnaderna.

– Nu finns det modernare grejer och vi vet hur de fungerar, säger Todt till Autosport.

– Vi pratar om mindre än 500 000 kronor om året och om det är bra för showen. Jag vill minska kostnaderna, den totalsumman spelar ingen stor roll inom dagens F1.

Årets F1-säsong startar med de första testerna i slutet av februari.