Beordras att banta – av sitt eget team

180 cm lång – 70 kg lätt: ”Det är för mycket...”

Foto: Jimmy Wixtröm
Daniel Ricciardo under testdagarna i Barcelona.
SPORTBLADET

Han är 180 cm lång och väger strax över 70 kg.

Det är för mycket.

– Teamet har sagt att jag måste banta, säger Daniel Ricciardo.

Foto: TT
Daniel Ricciardo.

Formel 1 är en sport som handlar om tiondelar och där har vikten en stor betydelse. Bilen, inklusive förare, men exklusive bränsle, får väga minst 702 kg och teamen vill inte att den väger mer. Man vill dessutom gärna ha lite extra spelrum för att kunna placera ut ballast där det passar för att bilen ska vara så snabb som möjligt och det ställer till problem för de längre förarna.

– Vi är väldigt nära viktgränsen i år och därför har teamet sagt åt mig att banta. I år blir det lite mer som det var 2014, säger Red Bulls Daniel Ricciardo i samband med presentationen av bilen.

”Hårfin gräns i år”

Förra året höjdes bilens minstavikt eftersom flera förare fick svälta sig under 2014 för att bilen skulle klara den totala viktgränsen. Anledningen till viktkaoset var att nya motorerna var betydligt tyngre än sina föregångare och flera förare därför undvek att äta innan loppen. Då gick det så långt att 183 cm långe Adrian Sutil tog bort vattenflaskan ur bilen för att inte väga för mycket. Han förlorade en halv sekund per varv på sin teamkollega för att han var för lång, sett över en tävlingsdistans handlade det om 30 sekunder.

– För oss är det en hårfin gräns i år, säger nu Daniel Ricciardo.

– Jag borde kunna komma ner till 67, kanske 68 kg. Det går.

”Redan gått ner”

Viktgränsen är av naturliga skäl ett större problem för de långa förarna, Williams Felipe Massa som är 160 cm lång och väger runt 60 kg behöver inte bekymra sig om vågen. Ricciardo är däremot en av de längsta förarna i startfältet med sina 180 cm och han vägde ungefär 72 kg efter juluppehållet. 

– Men det handlar inte bara om den vikten jag lade på mig under semestern. Jag har redan gått ner tre kilo och måste ta bort två till.

Det är mindre än en månad till premiären.

ARTIKELN HANDLAR OM