Här är Ericssons nya F1-vapen

”Övertygad om att den tar oss framåt”

1 av 3 | Foto: Sauber
Saubers nya bil, C35.
SPORTBLADET

Här är bilen som ska ge Marcus Ericsson nya VM-poäng.

– Jag är övertygad om att vi tar ett steg framåt, säger Marcus Ericsson.

Förra året tog han sina första VM-poäng tillsammans med Sauber och teamet slutade på plats åtta i märkes-VM. I år har ytterligare ett team tillkommit, amerikanska Haas F1, och det lär bli en tuff kamp om platserna mitt i fältet.

– Vårt mål är att vara med och slåss om platserna i mitten och kunna ta poäng av egen kraft, inte som förra året då vi fick hoppas på att andra skulle göra misstag för att vi skulle kunna ta poäng, säger Marcus Ericsson till Sportbladet.

Ta poäng

Teamet körde med en modifierad bil från 2015 under de första testdagarna och Ericsson hoppades att man skulle kunna ta med sig information från de dagarna till den nya bilen. Den, C-35, presenterades i dag och i morgon inleds den andra testveckan i Barcelona. Där har teamet fyra dagar på sig att lära känna bilen och utveckla den.

– Kampen om positioner har blivit tuffare, men jag är övertygad om att den nya bilen kommer att ta oss ett steg framåt och jag hoppas att vi kan ta poäng oftare än förra året och att vi kan göra det av egen kraft, säger Ericsson.

– Förra året gjorde vi en bra start, men under den andra delen av säsongen var det tuffare för oss att ta poäng. Jag hoppas att vi ska vara med högre upp i resultatlistan i år, att vi ska ha en bil som kan konkurrera med bra varvtider.

Evolution

Även om bilen till utseendet är väldigt lik fjolårets version har det skett flera förändringar. Framförallt har teamet ändrat sin filosofi:

– Jämfört med förra året har vi gått en annan väg när vi utvecklat årets bil, vi har ändrat filosofin kring hur vi vill utveckla bilens aerodynamik. Det låter inte som om vi gjort så mycket, men det har haft en stor påverkan på bilens utveckling, säger den tekniske direktören Mark Smith som har arbetat med årets bil sedan i juli förra året.

– Det är tydligt när man ser på den nya Saubern att det är en evolution av fjolårets bil.

Sauber kör, precis som förra året, med motorer från Ferrari. Säsongen startar i Australien den 20 mars.