McLaren i tidsbrist inför premiären

Bara dagar före starten - bilen är inte klar

Foto: TT
McLaren och Fernando Alonso hade en tung säsong 2015.
SPORTBLADET

Med Alain Prost och Ayrton Senna dominerade McLaren-Honda F1.

Tanken var att Fernando Alonso och Jenson Button skulle göra samma sak.

Men istället blev de varvade och med mindre än tre dagar till premiären ligger teamet långt efter planen.

När McLaren och Honda presenterade sitt nya samarbete inför säsongen 2015 var det många som jublade. En dominant skulle komma tillbaka, ett team som tog fyra VM-titlar mellan 1988 och 1991.

Men ingenting fungerade och teamet var näst sist i konstruktörs-VM 2015. Under vintern har man gjort framsteg och motorn är bättre än för ett år sedan, men vägen till toppen är fortfarande lång.

– Ge oss tre-fyra lopp, till sommaren tror jag att McLaren har det bästa chassit, säger Fernando Alonso.

– Jag åker inte runt världen för att ha lite skoj i bilen på söndagen, jag vill vinna.

Bilen inte klar

Men nu är det bara ett par dagar kvar till dess att säsongen drar igång med de första träningspassen inför helgens premiär i Australien och McLaren-Honda är inte alls där man vill vara, under testerna i Barcelona hann teamet inte testa de specifika nyheter som var tänkta att användas i Melbourne och man hann inte heller testa några inställningar inför premiären.

Därför ligger teamet återigen efter sin tidsplan.

– Det gör att vi reser till Melborne med en viss ovisshet, säger tävlingsdirektören Eric Boullier till media inför premiären.

– Men vi är i alla fall bättre förberedda än vad vi var vid den här tiden för ett år sedan.

Svår situation

Samtidigt påpekar han att säsongspremiären på söndag inte kommer att bli enkel för hans team, men Fernando Alonso som drömmer om en tredje VM-titel ger inte upp.

– Det är viktigt att säsongsstarten blir bra och det blir spännande att se hur motorn klarar av att återvinna energin på en sådan knepig bana, säger han.

Även Jenson Button är positiv inför premiären:

– Det har varit en svår situation,men jag har tagit mig igenom svåra situationer tidigare i min karriär också, säger han till Sportbladet.

– När man har vunnit VM så har man hungern och vill göra det igen och igen. Det gör att det är svårt eftersom vi inte har kunnat vara med och tävla i toppen utan bara köra bilen runt på banan. Samtidigt så är det viktigt att när man är erfaren så förstår man också att man kanske behöver gå igenom det för att uppnå betydligt större saker framöver.  Det är viktigt att jag har Fernando som min teamkollega, vi kan hjälpa varandra, vi kan diskutera det och vi kan tävla mot varandra. Det är någon som har samma utgångspunkt som jag.