Hamiltons suveräna seger

Mästaren vann Kanadas GP för femte gången

SPORTBLADET

Lewis Hamilton älskar Montreal.

Han tog sin femte seger i Kanadas GP.

– Det känns lika bra som när jag vann här första gången, säger den regerande världsmästaren.

– Det var nio år sedan.

Foto: TT

Ferraris Sebastian Vettel startade Kanadas GP bäst från sin tredje position, han körde om de båda Mercedesbilarna med Lewis Hamilton och Nico Rosberg och ledde loppet efter det första kurvan.

– Återigen gjorde jag en dålig start, säger Lewis Hamilton på prispallen efter loppet.

– Jag vet inte riktigt varför. Kanske var det så att jag överhettade kopplingen samtidigt som Nico och Sebastian körde bra. Jag hade kalla däck ner till första kurvan och det understyrde.

Men trots den fina starten tappade Vettel segern till Hamilton eftersom han valde en något sämre strategi.

Ett vinnande stopp

Hamilton gjorde bara ett depåstopp jämfört med Vettels två och det avgjorde loppet till Hamiltons fördel.

– Lewis var lite för snabb i dag. Vi hade en fantastisk start, men jag hade lite problem under det första varvet. Kanske var det vinden som ställde till det lite för oss, säger Sebastian Vettel.

- Sedan valde vi en strategi där vi stannade tidigt vilket gjorde att Lewis kunde ligga kvar längre och känna lite mer på däcken. Däcken höll längre än vad vi trodde att de skulle göra och det gjorde det svårt för oss. De senaste loppen har varit lite tuffa för oss, men nu känns det bättre och det känns som om bilen har potential.

Bottas på pallen

Williams Valtteri Bottas gjorde också bara ett depåstopp och slutade trea före Max Verstappen, Red Bull och Nico Rosberg, Mercedes. Rosberg leder fortfarande VM men nu skiljer det bara nio poäng till tvåan Lewis Hamilton.

– Vi ska försöka jobba vidare och ta ett lopp i taget, vi ska försöka behålla den form vi har nu, säger Hamilton som vunnit två lopp i rad.

– Men det är otroligt långt kvar av den här säsongen och det känns som om Ferrari blir allt snabbare.

Ericsson bäst i teamet

För Marcus Ericsson, som startade Kanadas GP från sista startled, blev det som väntat ett lopp utanför poängplats. Han körde upp sig sex placeringar och slutade på plats 15.

– Jag tycker att det var ett bra race från start till mål, även om det var lite struligt i början. Vi hade tänkt att göra ett depåstopp, men redan efter tio varv kände jag att däcken släppte både fram och bak vilket gjorde att jag ropade över radion. I och med det stoppet tappade vi ett par placeringar, säger han till Viasat Motor.

– Sedan gjorde vi två bra stinter med jämna tider och körde upp oss i fältet. Vi slog Renaults Kevin Magnussen samt  båda bilarna från Manor och så nära Haas som vi var i dag har vi inte varit på hela året. Det är inte mycket mer vi kan göra just nu.

 Svensken slog också sin teamkollega Felipe Nasr som kolliderade med Kevin Magnussen och tappade flera placeringar redan på det första varvet.

– Det var bra, absolut, men det gäller att fortsätta förbereda sig och jobba hårt för han tycker inte tat det är så roligt att få stryk och jobbar väldigt hårt, säger Marcus Ericsson.

Nästa deltävling, Europas GP,  avgörs i Azerbajdzjan om en vecka.

  Se fler highlights här - Sportbladet i samarbete med Viasat

  Se alla highlights på viasatsport.se

ARTIKELN HANDLAR OM