Hamiltons misstag gav Rosberg pole position

Mercedes i topp - tungt för Ericsson i Baku

Foto: Getty Images
Nico Rosberg startar i pole position.
SPORTBLADET

Lewis Hamilton har dominerat helgen och satsade allt.

Men kraschade bort sig.

Istället tog Nico Rosberg pole position i Europas GP.

Foto: All over press
Hamilton hade problem i kvalet.

Lewis Hamilton valde att inte köra mer än åtta varv i simulatorn och han ville inte heller gå runt banan innan träningspasset.

– Jag vill köra första varvet på banan och fotografera allt i huvudet,  förklarade den regerande mästaren.

Han var snabbast under fredagen och han var en av favoriterna inför kvalet - men där satsade han för hårt. I Q3 bromsade han bort sig på sitt näst sista försök och i sitt sista försök gick han i muren vid kurva elva. Därmed startar mannen som vunnit de två senaste loppen från ruta nio.

Snabbast i kvalet var Mercedeskollegan Nico Rosberg som leder VM.

– Det var ett fantastiskt kval, detta är en av de mest utmanande banorna under året och jag är glad över att allt gick bra, säger tysken, som tog sin tredje pole position för  säsongen, under presskonferensen.

– Jag är väldigt nöjd med bilen, vi har hela tiden arbetat oss framåt steg för steg och i kvalet fungerade den optimalt. Nu ser jag fram emot racet och eftersom detta är en av de enklaste banorna att köra om på så är jag övertygad om att kommer att få se många platsbyten under loppet. Dessutom är banan knepig, därför tror jag nog att säkerhetsbilen kommer ut ett par gånger.

Force India överraskade

Sergio Perez, Force India, överraskade alla när han kvalade in som tvåa på placeringen före Red Bulls Daniel Ricciardo.

– Detta känns som pole position för mig. Killarna gjorde en enorm insats bara genom att få ihop bilen efter den olyckan jag råkade ut för under det tredje träningspasset, säger Perez som tvingades byta  växellådan efter kraschen och därför flyttas ner fem platser i starten.

– Jag är lite arg över det misstaget jag gjorde i morse, men också enormt glad över att jag fick till ett så bra varv. Det är verkligen dubbla känslor just nu. Målet är att köra in på en bra placering i morgon och det kan jag göra även från ruta sju. Det förtjänar teamet.

Det betyder att Ricciardo startar i första startled och Ferraribilarna med Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen delar andra startled.

Tungt kval för Ericsson

Marcus Ericsson hade det jobbigt på den snabba stadsbanan. Han var 20:e man i den första kvalomgången och slog bara de båda bilarna från Renault och var klart slagen av sin teamkollega Fleipe Nasr som gick vidare till den andra kvalomgången.

– Det var inte mitt bästa kval, säegr Marcus Ericsson till Viasat Motor.

– På de första försöket hade jag lite för mycket trafik framför mig, när jag sedan bytte däck och gjord ett första försök så var det för många bilar framför igen. Sedan hade jag bara ett försök och då laddade jag lite för mycket, jag gick lite över gränsen och då tappade jag för mycket. Det är så jämnt och man måste ligga på gränsen, råkar man gå över den så tappar man istället.

Men trots det misslyckade kvalet ser han fram emot loppet i morgon.

– Det är så  jämnt mellan alla förare så det går inte att deppa ihop av en sådan sak, säegr Ericsson.

- Det gäller bara att ladda om till racet.

Det startar kl 15.00 i morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM