Ericsson: ”Tror F1 har bra koll på mig”

Första GP2-segern
för Marcus Ericsson

Foto: sthlmbild.se
Marcus Ericsson jublar efter den första GP2-segern.
SPORTBLADET

Efter en strulig säsong gjorde han ett perfekt lopp i Valencia och tog sin första GP2-seger.

På läktarna satt en rad tunga Formel 1-bossar och imponerades av Marcus Ericssons körning.

– Jag tror att de har bra koll på mig. Grymt skönt att få visa vad jag är kapabel till, säger 19-åringen till Sportbladet.

Jättetalangen från Kumla har brottats med en rad svårigheter under säsongen. Han har haft tekniska problem med bilen, blivit bestraffad för en kollision och hade fram till i går inte tagit en enda poäng i årets serie. Och det såg inte direkt lysande ut inför helgens race i Valencia.

– Ska jag vara ärlig trodde jag inte att vi skulle kunna vända det här. I fredags kunde jag inte ens drömma om att vinna eftersom jag startade sist, absolut sist, säger Marcus Ericsson.

”Varit mycket skit”

Men i lördags och i går klaffade plötsligt allt.

– Det har varit en sådan fantastisk dag. Jag satsade allt på att få en bra start, och det gick vägen. Jag hade bra fart och bra kontroll under i stort sett hela loppet. Det har ju varit mycket skit under säsongen, så det här var riktigt skönt, säger han när han sitter på flygplatsen och njuter av segern i väntan på ett plan hem till Norwich i England.

”Fokuserar på GP2”

Den tuffa GP2-serien brukar beskrivas som en inkörsport till Formel 1. Marcus Ericsson hoppas förstås på att bli en av dem som tagit steget från GP2 till Formel 1, som exempelvis Nico Rosberg och Lewis Hamilton har gjort. Räkna med att F1-bossarna har järnkoll på det svenska stjärnskottet. I går satt de som vanligt uppradade på läktarna och spanade efter framtidsnamn.

– Grymt skönt att få visa vad jag är kapabel till. Jag är övertygad om att samtliga F1-team vet exakt vad som händer i den näst hårdaste klassen i racingvärlden. Och det är klart att jag drömmer om att en dag få köra F1, men jag försöker leva i nuet och fokuserar i dagsläget bara på GP2, säger Marcus Ericsson, som bloggar på Sportbladet.se

FAKTA

Viasat-experten Janne Blomqvist rankar:

Största svenska formelbils­prestationerna – under F1-nivå.

1) Björn Wirdheim, vinnare Formel 3000, säsongen 2003. Björns andra år i Formel 3000 tog honom hela vägen till mästerskapssegern, en seger som också ledde till en testförarroll i Jaguars Formel 1-stall.

2) Kenny Bräck, totaltvåa Formel 3000, säsongen 1996. Sånär mästare, men diskvalificerades i det sista racet och fick nöja sig med andraplatsen. Detta gav ändå ett par Formel 1-test och kontraktsförslag som dock ratades. Karriären fortsatte i USA.

3) Marcus Ericsson, totalvinnare ­Japanska F3 säsongen 2009. En spektakulär omkörning i det sista racet gjorde att Marcus Ericsson vann sin första mästerskapstitel i Formel 3, detta följdes upp av en fjärdeplats ­ i inofficiella VM i Formel 3 i Macau, F1-test med Brawn GP och kontrakt med Super Nova i GP2.

4) Marcus Ericsson, seger, sprintrace Valencia 2010. Efter en tuff säsongsinledning med mycket tekniskt strul och tuffast tänkbara konkurrens kom till slut den första segern i klassen närmast under Formel 1.

5) Alx Danielsson, vinnare World ­Series by Renault, säsongen 2006. Efter bland annat tre segrar och en andraplats blev det totalseger i WSbR och en F1-test för ­Renaults Fomel1-stall.