Ericsson blev sjua

Många förare körde av – det gynnade Ericsson

SPORTBLADET

Marcus Ericsson startade från 13:e plats och målet var att plocka så många poäng som möjligt.

Foto: Marcus Ericsson Racing

Marcus Ericsson startade sprintloppet på Spa från trettonde rutan efter ett mindre lyckat lopp under lördagen då han fastnade i trafiken och inte kom framåt. Svensken har justerat sin bil efter lördagens race, bland annat har man förlängt sexans växel. I går hade man ändrat fyrans och femmans växel, men de var för korta, vilket gjorde att svensken ofta fick varvstopp och inte kunde attackera som planerat.

Tog tre platser i starten

I starten lyckades Marcus Ericsson avancera till tiondeplats. Jerôme D'Ambrosio råkade ut för problem och tvingades rulla in i depå redan på det första varvet. Pastor Maldonado körde av i den femte kurvan och var därmed också borta ur loppet. Serieledande Maldonado får vänta ytterligare innan mästerskapsfajten är över.

Sergio Perez tog täten före Rudolfo Gonzalez och Oliver Turvey. Marcus Ericsson hade snabbt klättrat upp på niondeplats. Hans teamkamrat Luca Filippi tvingades i depån efter en incident och tvingades bryta efter tre varv.

Jules Bianchi som var tillbaka efter kraschen i Ungern fick en tuff comeback, efter fyra varv körde Bianchi av banan och kraschade in i en av skyddsmurarna. Marcus Ericsson utmanade Romain Grosjean i Eau Rouge-kurvan, men kunde inte riktigt pressa sig förbi utan fick backa tillbaka. I täten tog Giedo van der Garde över tredjeplatsen av Oliver Turvey efter sex varv.

Cristian Vietoris tappade kontrollen över sin bil och sladdade av, vilket gjorde att Marcus Ericsson kunde avancera till åttonde plats. Säkerhetsbilen kom ut på banan eftersom funktionärerna hade svårt att få bort Vietoris bil från banan. Vid omstarten gjorde Giedo van der Garde och Alvaro Parente en modig manöver när de gick om Rudolfo Gonzalez på var sin sida i Eau Rouge.

Många körde av

En annan förare som inte var lika lyckosam var Charles Pic som hamnade ute på kerbsen och sladdade ut på banan för att sedan köra rakt in i däckbarriären. Det gav Marcus Ericsson ytterligare en skjuts uppåt, han kunde klättra till sjunde plats.

Det var ett kaotiskt lopp, nio förare tvingades bryta på banan och säkerhetsbilen var ute titt som tätt.

Loppet vanns av Sergio Perez före Giedo van der Garde och Alvaro Parente. Marcus Ericsson slutade sjua.