”En sådan fantastisk tur”

Besöket hos en polare slutade med VM-kontrakt

Johan Carlsson, inklippt, ska ta Sverige till nya MX1-framgångar. På söndag startar VM i Italien.
SPORTBLADET

Ett spontant möte hos en kompis - det slutade med ett VM-kontrakt i MX1.

– En sådan fantastisk tur, helt otroligt, säger Johan Carlsson.

Den 20-årige västeråsaren har de senaste säsongerna kört ett antal VM- lopp och hade förhoppningar om att köra några VM-lopp i år.

Men ett besök hos kompisen Marco Maddi ändrade på alla planer.

– När jag var där ringde hans stallchef och beklagade sig över att den killen som skulle köra MX1 för dem hade hoppat av och att han behövde en ny förare. Marco sade att det stod en bredvid honom, och på den vägen är det, berättar Johan.

– Visst har man hört att folk varit intresserade, men jag vågade inte tro så mycket på det. I helgen sedan var det det italienska mästerskapet och jag körde rätt bra.

Får möta storheter

Så bra att han fick ett kontrakt med det tjeckiska teamet Delta Suzuki för resten av säsongen.

Nu ska han plötsligt möta storheter som Steve Ramon, Josh Coppins och världsmästaren David Philippaertes.

– Jag har varit med i ett par år, men aldrig mött dem man mot man och det känns som om det går att jobba sig upp, jag hoppas att det finns möjligheter att göra ta placeringar mitt i fältet, säger svensken.

– De 20 första av 40 förare får poäng och jag hoppas väl på att kunna ta någon placering bland de tio främsta.

30 år sedan sist

Sverige har inte haft någon stor framgång i MX 1 sedan Håkan Carlqvist vann VM 1979, därefter har både ”Carla” (1983) och Marcus Hansson (1994) vunnit VM i MX 3.

– Jag arbetar långsiktigt för att så småningom bli en förare som kan stå på pallen och förhoppningsvis vinna ett VM-guld, säger Johan Carlsson, 20.

– Som bäst hoppas jag att jag är om sex-sju år. Nu vill jag framförallt visa att jag kör bra och få ett kontrakt så att jag slipper leta efter stall år från år. Jag vill bli säker på en plats bland de tio och sedan jobba mig vidare mot nästa mål.

Arbetet mot toppen har bara börjat.

På söndag den 29 mars startar VM i Italien.