”Jag är nervös"

Philippaerts tillbaka på platsen där han tog VM-guld

Foto: Hanna Modigh
På söndag smäller det med VM-premiär i MX1.
SPORTBLADET

Han tog VM-titeln på hemmaplan - och nu är David Philippaerts tillbaka.

För att försvara titeln.

I skuggan av F1-premiären startar VM för de riktigt tuffa killarna, MX1, i italienska Faenza.

Det var där som den 25-årige italienaren David Philippaerts körde hem VM-guldet förra året, före favoriter som stallkompisen Josh Coppins, Steve Ramon och Ken de Dyker.

På söndag, åtta månader efter triumfen, körs VM-premiären på samma ställe.

– Jag måste erkänna att jag är nervös, det kommer att vara enormt mycket folk. Den tävlingen förra året var fantastisk och det kommer att bli svårt att inte tänka tillbaka på det. Det är dessutom min enda tävling på hemmaplan och med tanke på allt intresse och all press så ska jag försöka att komma ihåg att det är 14 lopp till den här säsongen, säger David Philippaerts i ett pressmeddelande.

”Tycker att nummer 19 är bättre”

Yamahaföraren har bestämt sig för att behålla sitt favoritnummer 19 och inte, som brukligt är, byta tillnummer 1.

– Jag tycker att nummer 19 är bättre. Jag har aldrig tävlat för att få köra med nummer 1 och dessutom bär det numret otur med sig. Tony Cairoli hade en tuff säsong 2006 och både Nicky Hayden och Casey Stoner har haft det svårt när det kört med ettan i MotoGP Jag tror att folk känner igen föraren på numret, inte på ansiktet så det var viktigt att behålla mitt nummer.

Tränat fysik i Alperna

Vintern har han tillbringat i dels på en italiensk skidort där han kört längdskidåkning för att förbättra fysiken och sedan på Sardinien där han kört motocross. Dessutom har det varit ett antal tävlingar.

– Det har gått bra när vi kört i Italien och Frankrike, säger David Philippaerts.

– De loppen betyder inte så mycket i sig, men de är viktiga för att få ordning på inställningarna och samla på sig några pokaler och lite självförtroende inför premiären.