Ljunggrens bronsskräll

SPORTBLADET

En femteplats och sensationen är ett faktum.

Joachim Ljunggren är VM-trea.

– Det är helt grymt, säger den svenske enduroföraren.

– Jag tror knappt att det är sant.

Ifjol var svensken VM-sexa under sin debutsäsong och målet var en placering bland de fem främsta i år.

Men han lyckades bättre än så.

Inför den avslutande tävlingen i Frankrike låg svensken på tredjeplats, men det började tufft. Under lördagen var han bara tia medan den värste konkurrenten Cristobal Guerrero var trea och tog in tio av de 20 poängen som Joachim hade tillgodo.

Men i dag var svensken femma och spanjoren sexa.

– Det var en djävligt tajt fajt och det var svårt, snabbt och typiskt nog var det gräsprov och det passade inte mig så bra, säger Joachim Ljunggren.

– Jag var väldigt nevös i går, men jag gav allt i dag och körde på attack. Det hjälpte. Jag tror knappt att det är sant.

Vad ger detta för tankar inför nästa år?

– Jag ska tärna mycket i södra Europa och köra spå sådana underlag som jag inte är speciellt bra på, jag är supernöjd med detta och hoppas på att kunna göra en lika bra säsong nästa år.

Vad har gått bättre än du förväntat dig?

– Jag har blivit lite bättre på allt tror jag, sedan har jag tagit poäng även på de ställena där det inte varit mitt underlag och stått på pallen när det varit blött och skitigt som jag gillar. När man gör det så blir det riktigt bra.

Segern ska nu firas med en bankett och sedan ska han köra SM om två veckor, ett mästerskap om han redan har vunnit. Där efter blir det Novemberkåsan och troligtvis inomhus-VM, en tävling som körs i fem olika länder.

– Jag tror att det kan passa mig riktigt bra, det är extremt och jag har varit bra på extremproven under hela säsongen, säger han.

Drömmer du om en medalj?

– Jo, drömmer kanske men det får vi se hur det går. Jag är så himla nöjd med detta.

Johnny Aubert. Frankrike är världsmästare, finländaren Juha Salminen trea i klassen E2.

ARTIKELN HANDLAR OM