Stjärnorna som slåss om VM-medaljerna

Här är endurofavoriterna
– klass för klass

Juha Salminen i var tvåa i fjol i E2-klassen. Nu hoppas han ta sitt åttonde VM-guld.
SPORTBLADET

Det är upplagt för många dueller i enduro-VM, de tre klasserna är späckade med stjärnor som vill göra upp om medlajerna.

E1-klassen

Fransmannen Johnny Aubert, KTM, som vann E2 förra året har bytt klass och på pappret ser den hetaste kampen om VM-titeln i E1 att stå mellan honom och Husqvarnaföraren Antoine Meo. Auberts stallkamrat Eero Remes kan nog också blanda sig i medaljstriden men lär knappast kunna rubba Aubert som är skyhög favorit. Forne crossföraren Matti Seistola kan också vara värd att hålla ögonen på, han bytte till enduro-VM förra året, men körde inte hela serien och hade svårt att växa in i kostymen. Med ett års erfarenhet lär han säkert prestera bättre.

E2-klassen

VM-seriens verkliga getingbo. Tre flerfaldiga världsmästare är sugna på flera titlar. BMW:s Juha Salminen har redan sju VM-guld, KTM-föraren Ivan Cervantes har fyra och Hondaföraren Mika Ahola tre, så räkna med heta strider om segrarna. Joakim Ljunggren är absolut kapabel att ta medalj, liksom Marko Tarkkala. Rodrig Thain är också en förare att räkna med.

E3-klassen

Dubble världsmästaren David Knight lämnade BMW mitt i fjolårssäsongen, nu är han tillbaka och kör KTM och blir livsfarlig i medaljkampen. Främt utmanas han av Husqvarnas Sébastien Guillaume och Gas Gas-föraren Christophe Nambotin. Men även KTM-föraren Simone Albergoni kan fajtas om en plats på pallen.

E-junior

Här finns flera svenskar att hålla ögonen på, Husabergs Calle Sjöö, Betaföraren Johan Carlsson och Gas Gas-föraren Robert Kvarnström kommer alla att köra hela JVM-serien. Carlsson är novis i endurosporten och behöver tid innan resultaten kan förväntas trilla in, medan Kvarnström och Sjöö redan har fina framtidsutsikter. Viktigast för dem båda är att hålla sig skadefria och köra smart, då kan det räcka långt.

Martin Larsson och Kalle Svensson har också aviserat att de ska köra VM och de kan båda två göra goda resultat när allt stämmer. Men de är unga och behöver fortfarande samla rutin och träningstimmar.

Bland de internationella förarna kan nämnas Benoît Fortunato, Yannick Bossi, Victor Guerrero och Jérémy Joly. Fortunato får nog gälla som favorit till JVM-titeln, men det är inte omöjligt att någon av de andra kliver fram och överraskar.