Ljunggren och Sjöö vill ta medalj i VM

Husabergsförarna siktar på att komma på pallen

1 av 3 | Foto: Jonty Edmunds, KTM Images
Junioren Calle Sjöö får en tuff säsongsstart, han har fortfarande en bit kvar till toppformen efter ett benbrott i fjol.
SPORTBLADET

Förra året blev det ett VM-brons för Joakim Ljunggren. I år har konkurrensen i E2-klassen hårdnat ytterligare, men Ljunggrens mål är fortfarande att stå på pallen.

Säsongen har börjat bra för Ljunggren, brons i inomhus-VM och seger i SM. Sedan dess har Ljunggren legat nere i Spanien och tränat inför VM-säsongen. Svensken har även hunnit med en deltävling i det spanska enduromästerskapet där han blev femma respektive sjua. Men till helgen hettar det till rejält när det är dags för VM-premiär i Valverde del Camino i Spanien.

Målet är topp tre

Ska Endurosveriges stora kelgris lyckas ta en ny VM-medalj gäller det att prestera på topp redan från början.

– Att bli trea i fjol var ett jättebra resultat. Om jag kan bli trea i år igen så skulle jag bli supernöjd, det finns många snabba förare i klassen som Mika Ahola, Ivan Cervantes och Juha Salminen, säger Ljunggren i ett pressmeddelande.

Karlskogaföraren kommer precis som förra året att tävla i E2-klassen där han kommer att köra Husabergs 450-kubikare. Under försäsongen körde han inomhus-VM på Husabergs nya 390-maskin och trivdes som fisken på cykeln.

– Jag gillade verkligen 390:an och vi har jobbat hårt för att göra min 450 lite mer lik 390:an. Det har gått bra och jag känner mig redo för säsongen.

Mena till E3

Teamkompisen Valtteri Salonen som också kör i E2 har valt att tävla på 390:an och hoppas att den ska passa hans åkstil. Förra året avslutade Björne Carlsson sin mångåriga VM-karriär hos Husaberg, vilket gör att teamet har möblerat om en smula bland sina förare. Spanjoren Oriol Mena som vann JVM-titeln i fjol kliver i år upp bland seniorerna i E3-klassen där han kör 570-kubikaren och övertar därmed Carlssons plats.

– Det är inte så stor skillnad jämfört med 450:n det gäller bara att komma ihåg att den här cykeln har mycket mera kraft när man vrider på gasen, säger Mena som fick slutet av fjolårssäsongen förstörd då han gästspelade i E3-klassen och bröt nyckelbenet i Grekland.

Benbrott hämmar Sjöö

Joakim Ljunggren är inte ensam svensk i Husabergsteamet, han har sällskap av junioren Calle Sjöö. Tibroföraren debuterade i enduro-VM förra året och visade att han absolut är kvar för att stanna. Tyvärr har uppladdningen för säsongsstarten inte varit den bästa. Sjöö bröt benet i samband med träning inför Novemberkåsan i fjol, benet spikades och när han kunde börja köra igen fick han en ny smäll på benet.

– Jag vill komma på pallen i JVM, det är ett tufft mål med tanke på att jag inte startar säsongen på topp. Det kommer att bli svårt i början, jag kan köra fort men styrkan är inte var den behöver vara ännu eftersom jag tvingats vila benet, förklarar Sjöö i ett pressmeddelande.

FAKTA

Så körs enduro-VM

10-11 april, Valverde del Camino, Spannien

17-18 april, Fafe, Portugal

22-23 maj, Lovere, Italien

12-13 juni, Puchov, Slovakien

28-29 augusti, Serres, Grekland

4-5 september, Fethiye, Turkiet

25-26 september, Noiretable, Frankrike