VM:s hetaste fajt

Rossi mot Lorenzo – duellen som inte teamet lägger sig i

Millimeterkampen Valentino Rossi och Jorge Lorenzo är stallkamrater men också huvudkonkurrenter i årets MotoGP-cirkus. FOTO: AP
SPORTBLADET

Stallduellen är också VM:s hetaste fajt.

Men teamet kommer inte att lägga sig i.

– Våra förare är tillräckligt intelligenta själva, säger Yamahas teamchef.

I helgen är det dags för MotoGP:s VM-premiär i Qatar och den stora snackisen är precis som i fjol fajten hos Yamaha. Den regerande mästaren och stormästaren Valentino Rossi mot den unge och talangfulle Jorge Lorenzo, VM-tvåa i fjol.

Kämpar om varenda millimeter

Vintertesterna har varit framgångsrika och båda förarna får tillstånd av teamet att köra för mästartiteln.

– Det är inget vi behöver prata om, det var samma sak 2009, säger teamchef Davide Brivio enligt Motorsporttotal.

– Våra förare är tillräckligt intelligenta själva. I fjol visade båda att de är tillräckligt mogna för att kunna hantera situationen, det var en tuff kamp, men rättvis och helt korrekt. De vet att de kör för Yamaha och vill inte skada teamet på något sätt.

Förra året var det många tuffa och hårda dueller mellan de båda förarna, bland annat kämpade de om varenda millimeter under de sista meterna av loppet i Barcelona – och sådana fajter är perfekt för fansen men kan lika gärna leda till att någon kör av.

– Självklart är det ett problem, men vi har en perfekt situation eftersom vi har två potentiella världsmästare i teamet. Men vad ska vi göra? Vi kan inte säga till dem att köra långsammare, säger Brivo.

– Två bra förare betyder två bra titelchanser för Yamaha och sedan måste man passa sig så att ingen får fördelar jämfört med den andra, men det är ett problem som de andra stallen gärna hade haft.

Starten kan flyttas fram

Loppet körs på söndag klockan 22.00 svensk tid, men eftersom förarna har påtalat att det är för sent och att det blir problem med däcken under den kyliga kvällen finns det fortfarande en chans att man flyttar fram loppet. Det beskedet tas på plats under helgen.

Och om vädret är helt galet, precis som i fjol när regnet gjorde det omöjligt att köra under söndagen, så kommer premiären att avgöras på måndag.

ARTIKELN HANDLAR OM