”En bra start i VM”

Joakim Ljunggren ligger sexa efter premiärhelgen

Foto: KTM Images
Joakim Ljunggren blev sexa och sjua under den första VM-helgen i Spanien.
SPORTBLADET

Det blev en sjundeplats efter den andra tävlingsdagen i Valverde Del Camino och Joakim Ljungren ligger sexa efter premiärhelgen i Spanien.

En sjätte- och en sjundeplats kan låta mediokert för en förare som tog VM-brons förra året och som siktar på nya VM-medaljer. Men Joakim Ljunggren tycker att han fått en bra start i VM.

– Det var ungefär så här jag började förra året också och det är skönt att komma igång. Nu siktar jag på att vara en stadig poängplockare och det här är ett bra resultat för mig med tanke på att det kanske inte var mitt favoritunderlag.

Hårdaste motståndet

Det var hårt, dammigt, halkigt med tuffa backar – med andra ord som det brukar vara i Sydeuropa. Ljunggren som trivs bättre på skitigare och mer spårigt underlag har en bit kvar till de allra främsta. Konkurrensen i klassen har också hårdnat i år när både Mika Ahola och Ivan Cervantes klivit in och rör om.

– Det var ungefär så här jag väntade mig att det skulle vara. Det blir svårt att göra något åt Ahola, Cervantes och Juha Salminen, de står i en klass för sig, säger Ljunggren som berättar att han var sugen på att själv byta klass.

Sugen på klassbyte

Husaberg har tre modeller 390, 450 och 570-kubikshojar och Ljunggren tävlar på 450:an i E2.

– Men jag hade gärna provat på att köra den stora cykeln i E3, men teamet bestämde att jag skulle vara kvar i E2.

Orsaken var just att Ivan Cervantes bytt från E3 till E2 och Husabergsteamet hoppas att stallets spanjor Oriol Mena ska kunna ta en titel åt teamet, varför Mena fick köra E3 i stället. På så vis skulle han slippa konkurrensen från Cervantes både i VM och spanska mästerskapet.

– Men det är roligt att vara kvar i E2, det är bra att möta de bästa, jag utvecklas mer då, säger Ljunggren som nu har en knapp vecka på sig att ladda om.

Nästa helg körs VM-deltävlingen i Fafe, Portugal och då hoppas Ljunggren kunna vara med och slåss om tätplatserna.

FAKTA

Resultat E2

Dag 2

1) Ivan Cervantes, ES, KTM, 1.14.41.

2) Mika Ahola, FI, Honda, 1.14.52.

3) Rodrig Thain, FR, TM, 1.15.07.

4) Juha Salminen, FI, BMW, 1.16.28.

5) Thomas Oldrati, IT, KTM, 1.17.18.

6) Oscar Balletti, IT, Honda, 1.17.53.

7) Joakim Ljunggren, SE, Husaberg, 1.18.00.

8) Fabrizio Dini, IT,, Beta, 1.18.35.

9) Pierre Alexandre Renet, FR, KTM, 1.18.42.

10) Nicolas Paganon, FR, Kawasaki, 1.19.03.