Stoner körde av – då vann Rossi

Första gången Valentino Rossi vinner premiären

SPORTBLADET

Casey Stoner var överlägsen. Det fanns bara en förare som kunde slå honom.

Han själv.

Därför vann Valentino Rossi premiären.

– En perfekt start, 25 poäng i Qatar är guld värt, säger den regerande mästaren.

Foto: Marwan Naamani, AFP
Valentino Rossi, här före Andrea Dovizioso (nr 4) och Nicky Hayden (nr 69) kunde vinna premiären i Qatar.

Australiern Stoner imponerade i Qatar och hade även pole position. Han trivs på banan och efter starten såg han till att ta ledningen. Stoner körde till sig ett försprång, men i den fjärde kurvan på det femte varvet var han för het – han körde av och tvingades bryta loppet.

– Jag hade problem med framdäcket redan från början och bestämde mig för att vara lite försiktig, säger Casey Stoner till internationell media.

Borde ha tryckt på mer

– Men det var just det som var problemet. I efterhand, när vi tittade på datan, såg vi att jag inte belastade framhjulet tillräckligt hårt. I efterhand kan man säga att jag skulle ha fortsatt att trycka på. Det är helt och hållet mitt fel och jag måste be teamet om ursäkt. Samtidigt tycker jag inte att helgen var en total katastrof eftersom vi lyckades förbättra cykeln en del.

I stället kunde den regerande världsmästaren Valentino Rossi köra hem segern före Yamahakollegan Jorge Lorenzo som kämpade till sig andraplatsen på det näst sista varvet och Andrea Dovizioso, Honda, som tog tredjeplatsen efter en hård fajt med Nicky Hayden.

– Min start var fantastisk och jag ville ta upp kampen med Casey, men jag hade inte den fart som krävdes, framförallt tappade jag på rakan. Sedan tappade jag lite tid bakom Dani Pedrosa och när jag kom förbi var Casey inte allt för långt bort, men det hade varit svårt att nå honom, sa italienaren på presskonferensen.

Rossi halkade runt

– Å ena sidan blev det lite lättare när jag såg att han föll, men å andra sidan blev pressen större från de andra. Jag halkade omkring en hel del på banan och fick verkligen kämpa för att vara med i toppen. Jag ville skaffa mig ett försprång till Andrea och Nicky, men det gick inte riktigt som jag ville. När jag sedan kämpat med Andrea ett tag kunde jag köra på i tre fyra varv och då fick jag en liten lucka.

Detta var första gången sedan 2005 som Valentino Rossi vann en premiär.

FAKTA

Resultat MotoGP Qatar

1) Valentino Rossi, IT, Yamaha, 42.50,099.

2) Jorge Lorenzo, ES, Yamaha, +1.022.

3) Andrea Dovizioso, IT, Honda, +1.865.

4) Nicky Hayden, US, Ducati, +1.867.

5) Ben Spies, US, Yamaha, +3.903.

6) Randy De Puniet, FR, Honda, +9.322

7) Dani Pedrosa, ES, Honda, +16.508.

8) Colin Edwards, US, Yamaha, +19.867.

9) Loris Capirossi, IT, Suzuki, +2.893.

10) Hiroshi Aoyama, JP, Honda, +21.100.