Första pallplatsen för Ben Spies i MotoGP

Amerikanen körde in som trea efter att ha knäckt landsmannen Hayden

1 av 2 | Foto: Nigel Roddis, Reuters
Ben Spies skuggar Jorge Lorenzo under kvalet.
SPORTBLADET

I Valentino Rossis frånvaro bjöd MotoGP-loppet på Silverstone en del överraskningar. Det kom främst att handla om Jorge Lorenzo, men även Randy de Puniet och Ben Spies visade framfötterna under en stor del av loppet.

Tävlingen på Silverstone präglades av flera vurpor i samband med träning och kval. Både Hiroshi Aoyama och Dani Pedrosa stod på öronen, Aoyama råkade ut för en stygg highsider under söndagsförmiddagen och kom inte till start i loppet.

Kalasstart för Lorenzo

När lamporna släcktes och starten gick på Silverstone, fick Jorge Lorenzo till en kanonstart. Randy de Puniet som kvalat in som tvåa, förvaltade sin andraplats väl medan Dani Pedrosa genast gick upp och försökte trycka sig förbi. Pedrosa var förbi Lorenzo en kort stund, men sedan var Lorenzo tillbaka i täten.

– Jag var lite överraskad att jag fick en så stor lucka så tidigt, förklarade Lorenzo på presskonferensen efter loppet.

Andrea Dovizioso tog sig förbi Pedrosa upp till en tredjeplats och fortsatte jaga efter ledande Lorenzo och tvåan de Puniet. Efter cirka tio varv hade Dovizioso också plockat de Puniet och var uppe på andraplats. Under tiden dalade Dani Pedrosa ner till femte plats medan Nicky Hayden gick upp till fjärde. Casey Stoner gjorde en katastrofalt dålig start och fick försöka kämpa sig in i loppet från att ha kommit i väg som siste man.

De Puniet höll inte hela vägen

Under loppet kunde Jorge Lorenzo köra på tämligen ostörd i täten. Den stora fajten pågick i stället strax bakom honom. Randy de Puniet ville inte ge sig, han kämpade sig tillbaka som tvåa och det blev en vild fajt mellan honom och Andrea Dovizioso. Men med knappt fem varv kvar hade Dovizioso lagt beslag på andraplatsen igen medan de Puniet var trea, tätt skuggad av Nicky Hayden.

Men sedan höll det inte längre för fransmannen. När tre varv återstod hade både Nicky Hayden och Ben Spies tagit sig förbi Randy de Puniet som halkat ner och låg femma. Även Casey Stoner som klättrat upp genom fältet gick förbi fransmannen. På det sista varvet gjorde Nicky Hayden ett misstag så Ben Spies kunde passera och gå upp på tredje plats.

Jorge Lorenzo vann loppet före Andrea Dovizioso och Ben Spies som blev trea.

– Jag försökte spara däcken så mycket jag kunde, men med tre varv kvar visste jag att vi hade chans på podiet, säger Ben Spies som tog sin första pallplats i MotoGP.

FAKTA

Resultat MotoGP Silverstone

1) Jorge Lorenzo, ES, Yamaha, 41.34

2) Andrea Dovizioso, IT, Honda, +6,734

3) Ben Spies, US, Yamaha, +7,097

4) Nicky Hayden, US, Ducati, +7,314

5) Casey Stoner, AU, Ducati, +7,494

6) Randy De Puniet, FR, Honda, +9,055

7) Marco Simoncelli, IT, Honda, +14,425

8) Dani Pedrosa, ES, Honda, +15,313

9) Colin Edwards, US, Yamaha, +27,954

10) Aleix Espargaro, ES, Ducati, +42,394

VM-tabellen

1) Jorge Lorenzo, 115 poäng

2) Andrea Dovizioso, 78 poäng

3) Dani Pedrosa, 73 poäng

4) Valentino Rossi, 61 poäng

5) Nicky Hayden, 52 poäng