”Det är patetiskt”

Casey Stoner gillar inte förslaget om 22 förare
i VM – han vill ha fler

Foto: Baz Czerwinski, AP
Casey Stoner vill ha fler förare i MotoGP och han gillar inte Yamahas drag att låta en testförare ersätta Valentino Rossi.
SPORTBLADET

Casey Stoner vill ha fler förare i MotoGP.

Nästa års förslag på 22 förare ger han inte mycket för och önskar att de skulle vara minst 25 på gridden.

Casey Stoner är på krigsstigen. Han tycker att det är för få förare i MotoGP och kallar startfältet patetiskt.

Målet är att 22 förare ska köra MotoGP 2011. I år är det sjutton förare som tävlar i VM-serien. Men australiern vill se minst 25 cyklar på gridden.

”Det är patetiskt”

– De snackar om ett maxtal på 22 förare och kallar det ett stort startfält. Det är patetiskt, det är ett skämt. Det behöver vara som tidigare med 25 förare, säger Casey Stoner till autosport.com.

Stoner menar att stora tillverkare som Suzuki borde ställa upp med fler cyklar.

– Suzuki har nog med pengar och chassin, det är löjligt, de borde kunna ställa upp med minst fyra cyklar. Jag förstår inte varför tillverkarna inte använder fjolårscyklarna som de gjorde förr. Med fler cyklar på gridden blir det fler möjligheter för teamen, säger Stoner.

Australiern menar att det skulle bli bättre racing med fler förare på banan.

– Skälet till att fältet blir så utsträckt är att det inte finns några förare som kan fylla ut luckorna. Förare finns, men de har inga cyklar, säger Stoner som hellre skulle se att det var möjligt att tävla på både ett och två år gamla modeller.

Kritiserar Yamaha

Men antalet förare är inte det enda som Casey Stoner har åsikter om. Han kritiserar också Yamahas beslut att låta den 41-årige testföraren Wataru Yoshikawa ersätta den skadade Valentino Rossi.

– Det är förfärligt. De tar in en förare som inte har tävlat på jag vet inte hur länge. Varför gör de så? Det vore bättre att ge någon chansen, jag är säker på att de finns de som skulle dö för möjligheten att köra den där cykeln. Vem som helst vore bättre än en nolla som kan vara lycklig om han kvalar in, säger Casey Stoner till autosport.com.