Svenska förare grät glädjetårar i Uddevalla

Tom Söderström tog bästa VM-placeringen hittills

Foto: MAgnus Andersson, racelife.se
18-årige Tom Söderström noterade årsbästa vid motocross-VM i Uddevalla. I det första heatet körde han i mål på 13:e plats.
SPORTBLADET

Tre svenska motocrossförare tog VM-poäng för första gången vid deltävlingen i Uddevalla. Tom Söderström noterade årsbästa i MX1-klassen via en välförtjänt 13:e plats.

Det är 16 år sedan Sverige hade en världsmästare i motocross, Marcus ”Bubben” Hansson i 500-klassen 1994. Något världsmästarämne har inte Sverige i dagsläget men en kvartett blågula förare visade i varje fall att svensk motocross är långt ifrån död.

Årsbästa för Söderström

Bäst lyckades inte helt oväntat Tom Söderström som tog VM-poäng i båda heaten som 13:e respektive 17:e man. 18-åringen slet förtjänstfullt i båda racen och han fullkomligt bars fram av den entusiastiska storpubliken runt Glimminge Motorstadion.

– Det flöt på bra och det kändes enkelt att följa med i tempot. Min start var helt okej och sedan var det bara att kämpa på hela tiden. Jag är jävligt nöjd, summerar Tom Söderström första heatet direkt efter målgång.

Sandberg tog poäng

På frågan hur hans oftast sönderslitna och blodiga händer kändes direkt efter målgång, svarade han kort och koncist – ”rätt ok”. I samma klass, MX1, körde Rickard Sandberg till sig VM-poäng för första gången i karriären. Han var 19:e man i mål, och vi såg en glädjetår rinna utmed ena kinden.

I den motorsvagare MX2-klassen blev det VM-poäng för två svenska VM-debutanter då Fredrik Norén och Calle Aspegren blev 17:e respektive 18:e i mål. Vann totalt i Uddevalla gjorde Antonio Cairoli (MX1) och Steven Frossard (MX2), men roligast av allt – svensk motocross lever i allra högsta grad.

Anders Wallsten