Cairoli och Philippaerts får inte köra i lag-VM

Italienska förbundet stoppar förarna – sponsoerna får inte plats på VM-tröjorna

Foto: Yamaha racing
David Philippaerts får inte köra Lag-VM för Italien.
SPORTBLADET

Italienska motorcykelförbundet stoppar två av sina främsta förare från att delta i lag-VM i motocross. Orsaken – förbundet tillåter inte förarnas sponsorer att få sina loggor på de italienska VM-tröjorna.

Foto: Ray Archer, KTM Images
Antonio Cairoli får inte heller köra för Italien – om inte hans sponsor KTM får plats på Italiens VM-tröja.

De italienska toppförarna David Philippaerts och Antonio Cairoli kunde ha blivit två av Italiens starkaste kort i lag-VM. Cairoli leder MX1-klassen i VM och Philippaerts är trea, men nu hindrar det italienska förbundet dem från att köra lag-VM.

KTM och Yamaha vill synas

Orsaken till att det italienska förbundet stoppar Cairoli och Philippaerts är att de inte får tävla med sina sponsorers logotyper på lag-VM-tröjorna. Cairoli kör för KTM och Philippaerts för Yamaha. De båda motorcykeltillverkarna har varit i kontakt med det italienska förbundet för att diskutera saken, men fått beskedet att det inte finns plats för tillverkare eller sponsorer på Italiens tävlingströja.

I en intervju med webbplatsen MXLarge förklarar Antonio Cairoli problmet:

– Jag har sagt att jag ska köra, jag har meddelat det italienska förbundet att det inte är något problem för mig att köra i den italienska tröjan, men KTM och Yamaha låter oss inte köra utan sponsorerna på tröjan. Varje år har vi det här problemet och det här året kommer det att bli svårt för oss att tävla, men vi får se hur det går.

Vill ha loggan på bröstet

Det handlar om att KTM och Yamaha vill ha sina logotyper på bröstet på de italienska lagtröjorna.

– Förbundet var bara beredda att ge liten plats på tröjärmen, och trots att både KTM och Yamaha försökte kompromissa för att få plats för logotyperna på bröstet på tröjan, kunde ingen överenskommelse nås, skriver KTM och Yamaha i ett gemensamt pressmeddelande.

Att Cairoli och Philippaerts skulle köra för Italien utan att skylta med sina respektive huvudsponsorer är otänkbart för KTM och Yamaha.

– Sådana här diskussioner är inte ovanliga i lag-VM där varje land representeras av de tre bästa förarna, alla med olika märken, team och företag bakom sig. De flesta länder låter sina förare använda sina vanliga GP-kläder utan några större förändringar, skriver Yamaha och KTM i pressmeddelandet.

– Tillverkare och sponsorer finansierar hela säsongen av internationella och nationella tävlingar, inklusive lag-VM , vilket omfattar teknisk support, utveckling och infrastruktur. Enligt vår mening är synliga sponsorlogotyper nödvändiga för förarna ska kunna representera sina team och nationer på högsta nivå. Vi tycker att det är synd att de båda toppförarna inte ska kunna köra för Italien i lag-VM, och KTM och Yamaha är fortfarande öppna för att hitta en lösning, skriver de båda tillverkarna.

Lag-VM i motocross körs den 26 september i Denver, USA. Det italienska laget kommer att bestå av Alessandro Lupino i MX2 och förarna till MX1 och Open kommer att tas ut från trion Davide Guarneri, Manuel Monni och Alex Salvini.