Först en VM-titel med Ducati – sedan till F1

Enligt Rossis pappa siktar sonen på ett karriärbyte

SPORTBLADET

Drömmen är en VM-titel inom två år.

Sedan ska Valentino Rossi vidare.

Till F1.

– Han byter om tre eller fyra år, säger pappa Graziano Rossi.

Foto: AP
Rossi lämnar Yamaha för att gå till Ducati. Och kanske F1 i framtiden.

I söndags klargjorde Valentino Rossi att han lämnar Yamaha efter sju år eftersom han letar efter en ny utmaning. Därför har han skrivit på ett tvåårskontrakt med Ducati.

Kan debutera i november

Förhoppningen är att Rossi ska debutera för sitt nya team redan till testerna i Valencia i november.

– Jag skulle bli enormt besviken om Yamaha sa nej. Det är bara Honda som sagt nej till mig tidigare och mitt förhållande med dem var väldigt annorlunda än det jag har med Yamaha. Om jag inte får köra de testerna så förstår jag inte alls vilken relation som jag och Yamaha har.

För Ducati, den klassiska italienska mc-tillverkaren är det en dröm som gått i uppfyllelse när man knutit till sig den italienska legendaren Valentino Rossi. Förhoppningen är naturligtvis ett VM-guld.

– Det är självklart vår dröm, säger Ducatis chef Gabriele del Torchio.

– Men jag får hålla tummarna, det är för tidigt att säga att vi kan slåss om guldet redan första året. Vi får se vad som händer. Men jag tror att kombinationen av två italienska ikoner, och Valentino Rossi är med säkerhet en italiensk ikon, så kommer det att ha en enorm effekt, inte bara i Italien utan i hela världen.

Siktar på Formel 1

Men för Valentino Rossi är Ducati bara en mellanstation. Den niofaldige världsmästaren har fortfarande som målsättning att köra F1.

– Valentino har inte kommit så långt att han vill sluta med roadracing än, säger pappa Graziano till italienska Sky Sport.

– Men om tre fyra år kommer han att byta till F1. Finns det någon bättre möjlighet än hos Ducati?

Italienarna har ett väldigt bra och nära förhållande med Ferrari, ett team som redan låtit Valentino Rossi testa en F1-bil.

Yamaha har ännu ingen ersättare till Valentino Rossi, men hoppas på att knyta till sig Ben Spies, som kör för Tech 3 Yamaha.