Svenskarna som utmanar Langston

Tio svenskar tävlar mot de amerikanska crosstjärnorna

SPORTBLADET

Den 10 september är det dags för supercross på Ullevi. Tio svenskar ska försöka utmana de utländska storstjärnorna.

Foto: Magnus Egger
Den 10 september är det dags för supercross på Ullevi.

Supercrossen gjorde sitt första intåg på Ullevi redan 1984. Då kördes den första tävlingen som vanns av den amerikanske stjärnan Broc Glover. Bäste svensk blev hemmaföraren Jörgen Nilsson som klarade sjätteplatsen.

Avbrott i 15 år

Sedan dess har supercrossen på Ullevi varit ett årligen återkommande evenemang ända till 1992, då den sedermera legendariske motocrossmästaren Stefan Everts vann. När arenan sedan renoverades 1993 innebar det slutet för tävlingen, det dröjde ända till 2008 innan supercrossen återvände.

Nu är det alltså dags igen, den 10 september samlas både svenska och internationella stjärnor för att visa upp sig för publiken.

Bland de hetaste vinnarkandidaterna finns Grant Langstone och Josh Hansen, men både Jacob Marsack och Cole Siebler har stått på pallen på Ullevi förut, så det lär bli en hård kamp om segern.

Tio blågula förare

Svenskarna som kan ge dem en match är framför allt Fredrik Norén som leder SM i MX2, liksom Marcus Norlén som toppar SM i MX1-klassen. Andreas Hultman som hamnade på läktaren i fjol efter en avåkning, ser fram emot revansch.

– Det är häftigt med en amerikansk banbyggare. Det blir förmodligen en tuffare bana med större whoopisar. Att vi ska köra uppför på läktaren är inget nytt för mig. Förra året vurpade jag stort och hamnade på rad fyra, så jag vet hur det känns, säger Andreas Hultman i ett pressmeddelande.

Banan byggs alltså av Brian Bradshaw som har mångårig erfarenhet av att bygga banor i den amerikanska supercross-serien.

– Jag ser framför mig en spännande och något aggressiv bana som utmanar förarnas förmåga. Att köra upp på en läktarsektion är så coolt. Det kommer att gå fort utför så jag kommer att bygga ett litet landningshopp vid nerfarten, säger Bradshaw i ett pressmeddelande.

Övriga svenskar som deltar är Viktor Björklund, Jonathan Dahlgren, Robert Friberg, Eddie Hjortmarker, Tom Johnsson, Fredrik Karlsson och Rasmus Sjöberg.