Åklagare utreder Tomizawas död

Funktionärer kan ställas inför rätta för dråp

SPORTBLADET

I söndags avled den 19-årige japanske roadracingföraren Shoya Tomizawa efter att ha blivit påkörd under moto2-loppet på Misanobanan. Nu har en åklagare startat en utredning för att se om banpersonalen som tog hand om Tomizawa efter kraschen kan hållas ansvariga för hans död.

Foto: AFP
En åklagare utreder omständigheterna kring Shoya Tomizawas död och banpersonalen kan komma att ställas inför rätta för dråp.

Det är åklagaren Paolo Giovagnoli som har startat en utredning av omständigheterna kring Shoya Tomizawas död, skriver webbplatsen motorcyclenews.com.

Åklagare utreder dödsfallet

Tomizawa avled efter att ha fått allvarliga skador i huvudet, bröstet och buken sedan han gått omkull med sin motorcykel och blivit påkörd av två förare som låg precis bakom honom under loppet i söndags. Nu utreder Giovagnoli ett antal personer för att klargöra om banpersonalens åtgärder eller de ansvariga vid Misanobanan kan ha gjort något som har bidragit till Tomizawas död.

Enligt italiensk lagstiftning är det möjligt att ställa personer inför rätta misstänkta för dråp, vid sådana här händelser. Exempelvis blev flera personer i Williams Formel 1-team anklagade för dråp efter att brasilianaren Ayrton Senna dödskraschat 1994. Teampersonalen friades senare.

Nu är det alltså aktuellt igen, när åklagare Giovagnoli utreder banpersonalens agerande vid den tragiska dödsolyckan på Misano.

ARTIKELN HANDLAR OM