”Hoppas på prispallen”

Ny motorsäsong är här – Enduro-VM flyttar inomhus

SPORTBLADET

Vinterlov? Knappast.

Nu startar en ny motorsäsong – med ett okänt svenskt medaljhopp.

– Jag hoppas verkligen på att vara med på prispallen, säger Joakim Ljunggren.

Foto: BILDBYRÅN
Kåsanmästare Joakim Ljuggren vann förra veckan Novemberkåsan – i går följde han upp med andraplats i VM.

Förra veckan vann han Novemberkåsan för tredje gången och nu har enduroföraren Joakim Ljunggren åkt till Italien och inomhus-VM. Han var trea i mästerskapet förra säsongen, en placering han gärna vill förbättra.

– Det gick riktigt bra under kåsan, jag var inte alls så slut i kroppen som jag brukar vara. Hojen kändes bra och jag kunde köra i från alla anda utan att gå på max, det gör att jag känner mig i bra form inför premiären, säger 25-åringen från Karlskoga.

– Jag är enormt laddad och de bergspartier under kåsan som var ganska lika de hindren vi kör inomhus fungerade riktigt bra.

”Måste armbåga sig fram”

Inomhus-VM avgörs på en stor arena och de fem deltävlingarna körs tillsammans med trial-VM. Mästerskapet har funnits i fyra år, men det är först de senaste två åren som serien vuxit och i år ställer samtliga världsmästare från de olika klasserna i enduro-VM upp och till skillnad från utomhussäsongen så finns det ingen klassindelning inomhus.

– De är betydligt tuffare, här kör alla mot alla, man står på en startgrid och måste armbåga sig fram samtidigt som man klarar de uppbyggda hindren. Utomhus är det mer som rally och publiken behöver nästan ha en dator till hjälp för att se vem som vinner, inomhus är det först i mål som gäller, säger han.

– Det är skitkul att köra eftersom det kan vara upp till 20 000 åskådare, det är en tuff kamp på banan och publiken kan verkligen följa med vad som händer.

Vilken är din personliga målsättning?

– Att vinna är en för tuff målsättning, men kan jag ta en medalj i inomhus-VM så skulle jag vara enormt nöjd. En pallplats i inomhus-VM är betydligt mer meriterande än en pallplats utomhus eftersom det inte är uppdelat i några klasser. Alla kör mot alla och jag är sjukt laddad.

Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM