”Tänder eldar och hejar hela natten”

Joakim Ljunggren tänker vinna Novemberkåsan för fjärde gången

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Joakim Ljunggren.
SPORTBLADET

Efter VM-medaljen är han tillbaka i Sverige.

I ett snöigt, kallt och blött helvete – i November­kåsan.

– Det är en otroligt tuff utmaning att bara ta sig runt, säger Joakim Ljunggren.

– Men jag tänker vinna den.

Tre gånger har endurostjärnan Joakim Ljunggren vunnit Novemberkåsan, i fjol var han inte med efter­som han körde inomhus-VM samma helg, i natt ska han ta sin fjärde seger.

– Jag är verkligen laddad, jag vill köra på hemmaplan och oavsett hur tufft det är så är det en otroligt rolig tävling. Fullt med folk och en härlig stämning oavsett hur kallt och jävligt det är. Folk tänder eldar och hejar på oss hela natten. Det är speciellt.

Runt 160 förare

Under det närmsta dygnet ska ungefär 160 förare kämpa sig igenom de leriga skogarna kring Eskilstuna. Kring banan väntas mellan femton och tjugotusen åskådare stötta dem i snö, kyla och mörker. Eliten går i mål ungefär klockan halv tre natten till söndag, entusiasterna som kämpar för att ta sig runt är inte i mål förrän under morgonen.

– De första gångerna jag körde var jag väl 16–17 år och då var det enormt tufft, säger Ljunggren som i år vunnit VM-silver i enduro.

– Men det är fortfarande tufft. I mål är man helt slut, det bultar överallt och gör ont i hela kroppen. När man lägger sig i sängen och sluter ögonen är det enda man ser det där hoppande ljuset som man kört efter i flera timmar. Jag vet inte hur ofta jag sett en stor rot och vaknat med rett ryck. Man kör fruktansvärt länge och det är den absolut sämsta årstiden att köra motorcykel på.

Bara kört en tävling

För att förbereda sig har han lagt sina träningspass i skogen under kvällstid den senaste tiden.

– Här handlar det inte bara om att vara snabb, man får inte köra sönder grejerna heller. Man måste få allt runt omkring att fungera, lampor, kläder och sådant, säger Ljunggren som bara kört en annan tävling i Sverige i år, extrem-SM som han vann.

Efter Novemberkåsan reser han sedan vidare mot Polen och den första deltävlingen i inomhus-VM där han har en silver­medalj att försvara.

– Men först är det all fokus på detta, säger Joakim Ljunggren.

– Novemberkåsan är en klassiker, jag ska göra vad jag kan för att vinna. Det är riktigt roligt, trots allt.

ARTIKELN HANDLAR OM