Dödsrädslan fick stjärnan att sluta

Nu berättar Stoner om sitt avhopp – och kritiserar motoGP

SPORTBLADET

Han är dubbel världs-mästare och erbjöds mer än 100 miljoner kronor.

Ändå tackade Casey Stoner nej.

– Jag var alltid rädd när jag körde, säger mc-stjärnan.

ensam på vägen Bespottad av fansen, ärrad av olyckorna. Till slut kunde miljonerna inte locka kvar Casey Stoner.

27-årige Casey Stoner var en av de allra största inom roadracingens kungaklass motoGP, men under förra säsongen bestämde han sig för att lägga av.

Detta trots att han slogs om VM-titeln och erbjöds mer än 100 miljoner kronor för att förlänga kontraktet med Honda.

– Beslutet hade ingenting med alla skador eller med familjen att göra utan jag hade förlorat kärleken till sporten. Folk tappade respekten för oss och jag tycker inte att sporten utvecklats åt rätt håll, säger han till Daily Telegraph i hans hemland Australien.

– Vi förlorade en förare (Marco Simoncelli) för något år sedan och bara en månad senare var det som om det aldrig hade hänt. Folk vill se en show och tänker inte på att vi sätter våra liv på spel. Vi var som marionettdockor, det hade ingenting med racing att göra.

”Ligger där hjälplös”

Han berättar också att fansen spottat på honom och att folk försökt putta honom av motorcykeln i depåområdet och att hans kropp har fått betala ett mycket högt pris för att han kört mc. Han är märkt av ärr och har fortfarande stora problem med ryggen:

– Det var en förare framför mig som missade en växel, han körde mig av banan. Jag körde in i en höbal och fick en rejäl kompression i ryggraden. Sedan den dagen har jag väldiga problem med diskarna i ryggen. Ibland så låser sig ryggen och jag kan inte röra mig en millimeter på en timme eller två. Jag får bara ligga där, helt hjälplös, säger han till Daily Telegraph.

– Jag var alltid rädd när jag körde. Kanske var det ett par gånger under alla år som jag inte var rädd och det är inte något vidare att hela tiden kämpa mot rädslan. Det är fruktansvärt skrämmande. De flesta förarna är rädda för att krascha. Samtidigt vill ingen av oss förlora. Man måste hitta rätt balans, man tänker så mycket. Man måste övervinna rädslan, när du gjort det har man kommit halva vägen.

Kör med wild card?

Nästa helg startar motoGP utan Casey Stoner. Möjligen ställer han upp i hemmaloppet på Philips Island om han får ett wild card, annars kör han i en av support- klasserna till den klassiska australiensiska serien V8 Supercar.

– Jag ger det ett år, sedan får vi se, säger han.

– Men premiären gick bättre än jag trodde.

Motorlistan

1 Sebastian Vettel

Han är etta, inte för att han vann eller sättet han gjorde det på utan för att hans namn är det som diskuterats mest i veckan. Tysken (till höger på pallen här ovan) trotsade en stallorder och attackerade sin teamkompis som ledde loppet. Mark Webber (till vänster på bilden) var förbannad och visade honom fingret, Vettel bad om ursäkt. Men vad händer nästa gång? Vem vågar lita på vem? Troligen ingen, nu är det krig hos Red Bull.

2 Joakim Ljunggren

Den svenske endurostjärnan har inlett VM-säsongen strålande och efter deltävlingarna i Chile och Argentina är han tvåa i klass E3, tre poäng bakom den regerande mästaren Christophe Nambotin.

3 Stephane Peterhansel

Har vunnit Dakar med mc sex gånger och med bil fem gånger. Nu satsar han på att kvittera. Han kör Dakar för X-raid även 2014.

4 Timmy Hansen

Rallycross-Kenneths son har lämnat formelbilarna för att köra i pappas hjulspår. I helgen är det EM-premiär i Storbritannien och han ställs bland annat mot den före detta rallyvärldsmästaren Petter Solberg och hans bror Henning.

5 Edward Sandström

Inleder säsongen i Fia GT Sprint i Frankrike i helgen.

– En extra utmaning att möta Sebastien Loeb som satsar på racing, säger svensken som kör för Audi.

6 Giancarlo Martini

Han körde själv för Ferrari under 1970-talet och grundade sedan F1-stallet Minardi tillsammans med Giancarlo Minardi. Han har nu avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 66 år gammal.

7 Anton Marklund

20-åringen får chansen i X-Games. Rallycrossföraren ska åtminstone köra tre av fyra tävlingar.

8 Fredrik Norén

Den 21-årige motocrossföraren är klar för Team Suzuki USA och ska köra AMA. Målet är att bli en toppförare i den tuffa amerikanska serien.

9 Felix Rosenqvist

F3-föraren tog en fjärdeplats i EM-premiären på Monza. Det var han inte nöjd med.

10 Patrik Flodin

Rallyföraren kör hela SM-serien i V8 Thunder Cars, vilket är det nya namnet på Camaro Cup. Den avgörs i samband med STCC.

Motorstopp

Denny Hamlin

NASCAR-profilen skadade ryggen när han körde ihop med Joey Logano och kraschade in i muren under sprintcuploppet i Fontana. Hamlin väntas bli borta i minst sex veckor.