Störst av alla – nu kan han lägga av

Rossi tar beslut om framtiden i april

SPORTBLADET

Den störste av dem alla kan lägga av.

– Efter tre-fyra lopp bestämmer jag mig, säger Valentino Rossi.

Italienaren fajtades om VM-titeln förra året. Han var mycket nära att ta sin tionde mästartitel i roadracing, men han förlorade kampen mot teamkollegan Jorge Lorenzo. Nu har årets mc presenterat och Rossi har lämnat förra säsongen bakom sig.

– Jag har tagit mig igenom den besvikelsen, självklart var säsongsavslutningen 2015 tuff för mig personligen, men det är som det är. Det var ändå någonting fantastiskt för jag hade väldigt roligt. Jag var med och slogs om titeln ända in i det sista loppet, men nu är det dags för en ny säsong, säger italienaren.

Nya däck

Och den säsongen blir väldigt annorlunda jämfört med den förra, Michelin är ny däckleverantör och från och med 2016 leveras en enhetslösning när det gäller elektroniken och det är en förändring som kan kasta om styrkeförhållandena på banan.

– Förra året hade vi en fantastisk start, men i år är det omöjligt att förutspå någonting, säger Rossi i samband med presentationen.

– Vi börjar praktiskt taget om från noll, när det gäller hur en tävlingshelg kommer att vara och när det gäller strategin under loppen.

Vann premiären

Förra året vann han premiären i Qatar och först efter det sista loppet låg han efter sin temakollega Jorge Lorenzo i tabellen.

– Det kommer att krävas enormt mycket av mig för att jag ska komma upp till den nivån som jag hade de två senaste åren, men det är självklart mitt mål. Jag kunde vara med och slåss om segrar på nästan varje bana 2015, men vi får se om det är möjligt i år. Det kan gå lika bra, det kan gå bättre, men också sämre. Kanske vet vi lite mer efter det första testet.

Kontraktet går ut

Rossi har hunnit bli 36 år, han har kört VM sedan 1996 och i den högsta klassen sedan 2000.

– Ju äldre man blir ju mer erfarenhet har man, men racingen och annat arbete runtomkring är det samma. Det viktigaste är att jag är motiverad och koncentrerad för mina konkurrenter är otroligt duktiga, säger Rossi som kanske kör sin sista säsong i VM-serien.

Hans kontrakt med Yamaha går ut och han har ännu inte bestämt sig för om årets säsong blir den sista.

– Jag får se om jag kan vara med och konkurrera med de bästa eller inte, säger Valentino Rossi.

– Då kommer jag att bestämma mig efter tre - fyra lopp om jag ska förlänga kontraktet en gång till, med ett år eller två.

Det vore i så fall Spaniens GP i slutet av april.