40 svenskar kör VM på hemmaplan

VM-fest i skogen

SPORTBLADET

VM i motocross har lämnat Sverige, men VM i enduro tillbaka.

I helgen kör världens bästa förare i Enköping.

– Det ska bli riktigt roligt att köra på hemmaplan, säger Mikael Persson.

Han körde in på säsongsbästa när han var  åtta och sexa under förra helgens VM-deltävling i Finland och nu väntar skogarna kring Enköping.

– Jag kör i en jättehård klass och även om jag vann min klass i VM förra året så går det inte att förvänta sig någonting egentligen. Är du inte på topp tappar du fem placeringar direkt. Men jag var sexa och åtta i Finland och det vore kul att förbättra det årsbästat, säger 21-åringen som vann VM i Youth Trophy 2015.

– Det går inte att göra några misstag utan man måste vara pigg. Samtidigt tror jag inte att det kommer att vara så många typiskt svenska prov, det som vi förknippar med Novemberkåsan och därför tror jag inte att vi svenskar har någon jättestor fördel. Dessutom var flera förare på plats när de körde VM i Sverige för två år sedan så alla toppförarna känner till terrängen bra.

Vilka är dina förhoppningar?

– Jag hoppas att det blir mycket folk som hittar ut i skogen,  det är sommarlov och jag hoppas verkligen att alla ungdomar  och barn som kör får chansen att titta på världens bästa åkare, jag ser fram emot att se många svenska fans i skogen, säger Persson.

– Men framförallt så hoppas jag att det blir regnfritt. Det har regnat nästan varje tävling i år och jag hatar det där jäkla regnet. Jag hoppas att vi får fint väder, då har både vi förare och publiken betydligt roligare där ute i skogen.

Totalt finns ett 40-tal svenska förare med i tävlingen, en av de mest spännande är den tidigare VM-medaljören Joakim Ljunggren. Han lämnade VM 2014 och har kört extremenduro sedan dess, men gör nu comeback i klassen E3.

ARTIKELN HANDLAR OM