MOTORLISTAN

1) Daytona 500

SPORTBLADET

I kväll drar Nascarsäsongen i gång på allvar med klassiska Daytona 500. I första startled återfinns David Gilliland och Ricky Rudd, båda Robert-Yates.

Försnacket skakas av skandalerna där ett antal bilar brutit mot de aerodynamiska reglerna. Kasey Kahne, Evernham och Matt Keneseth, Roush blir av med kvaltiderna och 50 poäng, och Scott Riggs och Elliot Sadler, Evernham, blir av med 25 poäng. Dessutom stängs de beträffade stallcheferna i upp till fyra lopp. Ropusch tappar 50 poäng och Evernham 100 poäng, lägg där till höga böter. Även den Toyota Camry som körs av Michael Waltrip har bestraffats med 100 poängs avdrag, både för stallet och föraren.

JP Montoya kvalade in, men bara med startplats 36 och den andra rookiefavoriten A.J. Allmendinger överlevde inte ens kvalet.

ViasatSport 2 kl 20.30

2 (-) Rally-VM

Förra helgen körde rallyeliten i Sverige med Marcus Grönholm som segrare och nu kör de i Norge. Där leder Mirkko Hirvonen efter den första dagen, men eftermiddagen var Sebastien Loebs. Den regerande världsmästaren vann fem specialsträckor, däribland de tre avslutande, och hotar nu Marcus Grönholm som ligger tvåa totalt (det skiljer 1,8 sekunder). Daniel Carlsson ligger på elfte plats efter den inledande dagen. I grupp N leder Patrik Flodin och Maria Andersson med över en minut.

Eurosport i kväll och i morgon kl 23.30, SVT 2 i morgon kl 17.00

3) (-) Michael Schumacher

Tyska ”Auto, motor und sport” har initierade källor på att Michael Schumacher ska bli ny stallchef i Ferrari och det är veckans stora snackis. Det tillbakavisades sedan av Ferrari, men lagom till testerna i Barcelona där han oväntat upp i depån och nu skriver ”GMM” och motorsporttotal att Ferrari tillverkat en tävlingsoverall för honom vilket tyder på att han snart kommer att testa årets bil. Hans presstaleskvinna Sabine Kehm säger att ingenting sådant är planerat - inte just nu.

Michael Schumacher lade av, men är fortfarande den stora snackisen inom F1-världen.

4)(-) Fernando Alonso

Världsmästaren börjar bli lite orolig inför premiären i Melbourne den 18 mars.

– Vi kommer inte att vara 100 procent färdiga med förberedelserna tills dess, säger han till sport 1.

Ett av problemen är hans sist. Världsmästaren sitter inte bra i cockpit.

– Vi måste ändra endel på min sits, min högra axel passar inte in som det är nu.

5) (-) PG Andersson

PG och hans kartläsare Jonas Andersson leder JVM deltävlingen i Norge med över två minuter efter den första dagen. De har kört stort sett felfritt och leder före Patrik Sandell och Emil Axelsson som är regerande JVM-mästare. Urmo Aava, Estland som tillhör favoriterna ligger på nionde plats, femton minuter efter PG och Jonas.

6 (-) MotoGP

Teamen har testat i Qatar under vecka, Yamaha och Valentino Rossi har imponerat, medan Honda utvecklar sig varje dag Världsmästaren Nicky Hayden. Honda, körde omkull två gånger i onsdags, men klarade sig utan skador. Kawasakis Oliver Jacque körde omkull i tisdags och kände sig mörbultad och hade huvudvärk. Därför rådde läkarna honom till några dagars vila.

7 (-) Rickard Rydell

Det blir inget WTCC för svensken 2007, Seat har bantat sin satsning från sex till fyra bilar och förarna ska dessutom bidra med finansieringen. Det gjorde att svensken valde att skriva på för Prodrivers Aston Martin och köra den europeiska Le Mans-serien, han ska även köra Le Mans 24-timmars

8 (8) Toro Rosso

Det finns en förarplats kvar i F1 och säsongsstarten är bara en månad bort. Det är Toro Rosso som bara har kontrakterar en förare Vitantonio Liuzzi och han har fått stränga förhållningsorder om att koncentrera sig på sporten och strunta i festerna. Vem som får den andra platsen är inte klart, men bäst chanser har Scott Speed som körde för stallet i fjol.

– Han har poleposition, men vi kommer att diskutera så länge vi behöver, säger Gerhard Berger.

- Det kan ta dagar - eller veckor.

9 (-) Indycar

Serien kör enbart på etanol 2007. Allt för miljöns skull.

Den förre F1-föraren Michael Andretti kommer även i år att köra Indy 500. 44-åringen gör därmed sitt 16:e försök att vinna loppet. 2006 ledde han tre varv från slutet men slutade på tredje plats.

Det är två tjejer klara, Danica Patrick, Andretti Green och Sarah Fischer, Dreyer and Reinbold Racing. Men även Milka Duno, från Venezuela anses ha chansen på en förarplats.

10 ( 4) Peter Eriksson

För en vecka sedan skulle den tredje VM-deltävlingen i snöskoter avgjorts i finska Lahti, men eftersom det var minus 24 grader ställdes tävlingen in och Peter Eriksson leder fortfarande 14 poäng före Daniel Olofsson och ytterligare en poäng före Viktor Stenman. Nästa deltävlingar avgörs i Norge den 3 mars, den sjunde och sista deltävlingen körs i Falun den 31 mars.

Motorstopp:

Christian Klien

Han har lämnat den stora scenen som F1-förare och är nu testförare för Honda. Men han är fortfarande stor i munnen:

– Jag vill vinna lopp och bli världsmästare en dag.

Ibland kanske man ska låta resultaten komma först...

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM