Max Biaggi i pole position

Nykomlingen i superbike imponerar

SPORTBLADET

1 Max Biaggi

Nykomlingen i Superbike, Max Biaggi, inledde med seger i det första loppet. Han avslutade sin motoGP–karriär för 18 månader sedan och experterna var imponerade över att han vann med 1.483 sekunder före James Toseland.

– Jag är enormt lycklig, säger Biaggi till motorsporttotal.

– Efter tre år utan seger är de en fantastisk känsla.

Toseland vann det andra loppet, och han dominerade den första träningen inför helgens lopp i Australien. Biaggi var sexa.

Förstaloppet på Phillip Island visas på Eurosport söndag morgon kl 02.00, repris kl 10.00. Andra VM-loppet körs kl 08.00

2 F1– tester

Tester i Bahrain och det intressantaste är:

Ferrari har testat ny aerodynamik och en ny motor i Bahrain. Men det anmärkningsvärda är att Filipe Massa varit snabbast av alla förare under fyra av sex testdagar.

Ralf Schumacher tvingades avbryta testerna i tisdags sedan han snurrat av banan och fått ont i ryggen. Men i fredags var han tillbaka i bilen, men resultaten var en besvikelse, 13:e man.

Ruskigaste kraschen hade Heikki Kovalainen. Hans Renault träffade räcket när hastigheten var runt 200 km/tim. Finländaren klarade sig utan skador.

3 Petter Solberg

Äntligen är det dags för norrmannen att testa den nya Subaru Impreza WRC. I går presenterades bilen och han har själv testat den i Spanien. Bilen ska VM-debutera i Mexiko 9–11 mars. På sin hemsida skriver Petter att han är nöjd med den nya bilen, även om VM-bilen redan är i Mexiko och han har fått köra en systerbil har han kunnat hämta data som ska hjälpa honom att förbättra andraplatsen från i fjol.

4 ”Jag skulle bli glad om han kom till mig och sade att det var nästa steg i hans karriär”

Det spelar ingen roll att han lade av, det snackas fortfarande om Michael Schumacher. Nu är det Jean Todt som vill se tysken som stallchef i Ferrari.

5 Anderstorp

Den klassiska banan är tillbaka i VM-sammanhang. FIA har flyttat WTCC-loppet den 28-29 juni från Turkiet till svenska Anderstorp och kontraktet gäller i tre år. En annan nyhet är att det första av de två loppen körs med flygande start.

WTCC-säsongen startar den 11 mars i Brasilien och avslutas den 18 november i Kina (Macao).

6 STCC

Alexander Storckenfeldt är klar för Volvostallet Polestar Racing.

Tysken Frank Stippler lämnar DTM för att köra STCC med Audistallet KMS. Han ersätter Fredrik Ekblom som lämnat Audi för BMW.

7 F1-skvaller

Marco Andretti, vars far och farfar kört F1 och som själv testat för Honda är inte intresserad av att köra F1. I alla fall inte inom den närmaste framtiden. Han vill inte utesluta något, men vill inte lämna IRL. Efter mycket snack är det klart, Scott Speed stannar i Toro Ross och tar den andra förarplatsen.

Flavio Briatore bygger ut sitt imperium med italienska lyxkläder. I veckan har han öppnat sin femte butik, ”Billionaire”, den ligger i Wien. Det är en av tio som ska öppnas under fyra månader. Fram till 2009 vill han öppna 20 nya filialer.

8 Champcar

Robert Doornbos, testförare för Red Bulls F1-stall, är klar för Minardis stall i Champcar, parterna är överens. Det är bara autografen på kontraktet som saknas.

9 F1-söner

Nico Rosberg gör sitt andra år i F1, Nelson Piquet jr är testförare för Renault och Nicolas Prost kör F3 och debuterar nu i Le Mans 24-timmars i en Saleen*S7R för franska Oreca. Ett stall som även hans far kört för. Sedan ska vi inte glömma bröderna Greg och Leo Mansell som kör F3 för Fortec – i samma stall som lovande svensken Sebastian Hohenthal.

10 Posa Serenius

Isracingveteranen skulle ha kört de två första VM-deltävlingarna förra helgen, men 58-åringen stoppades av den ryske tävlingsläkaren. Denne ansåg att ”Posas” blodtryck var för högt. Han har nu ökat medicineringen och hoppas på att få köra i lag-VM som även det i Ryssland i dagarna. I laget ingår även Stefan Svensson och Torleif Burman.

Motorstopp

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM