Spännande duell mellan Loeb och Grönholm

Motorlistan med Anna Andersson

SPORTBLADET

1 Portugals VM-rally

Sebastien Loeb mot Marcus Grönholm. Duellen är spännande och finländaren hade fyra poäng tillgodo inför årets femte VM-deltävling. I Portugal ledde Grönholm länge, men eftersom fransmannen vann den sjunde specialsträckan tog han över ledningen, 4,6 sekunder före finländare. Detta efter den första dagen. Daniel Carlsson ligger på nionde plats.

I JVM körde Patrik Sandell av hjulet på den tredje specialsträckan och ekipaget tappade 25 minuter. För PG Andersson är däremot har det gått bättre, han är tvåa ungefär 35 sekunder efter Urmo Aava efter den första dagen. Årets andra. I grupp N har Patrik Flodin och Maria Andersson haft problem med punkteringar och ligger fyra totalt, 1.37 efter ledande Pascoal, Portugal.

Eurosport, lördag kl 23.30, söndag kl 15.00.

F1-regler

Ferrari var överlägsna i Melbourne, mycket tack vare att deras underrede på bilen var rörligt. De klarade de tester som FIA utförde, men när bilen sedan var på banan och belastningen högre så gav underredet vika och höjdes. Detta gav en ökad hastighet. Sedan McLaren-Mercedes gjort FIA uppmärksamma på problemet så ska FIA göra extra tester inför nästa lopp den 8 april.

3 Valentino Rossi

Efter fem MotoGPlopp utan seger var italienaren tillbaka högst upp på prispallen. Ingen kunde hota hans seger i Jerez och nu leder han VM efter två tävlingar. Nio poäng före tvåa Casey Stoner, Australien.

– Vi prioriterade att ta poäng och jag visste att jag var tvungen att köra på max om jag skulle ha en chans att vinna. Men min Yamaha flög över banan och då kunde jag köra ett bra lopp, sade han efter segern.

4 Däcken

Eftersom varje F1-förare måste använda både de ”mjuka” och ”hårda” däcken under ett lopp är däcken märkta. Men Bridgestone fick hård kritik för de vita punkter som markerade vilket däck som användes. Det gick inte att urskilja när bilarna körde i full hastighet. Under veckans tester har nya markeringar testats och i Malaysia blir det troligen en vit linje som går längs hela däcket på de mjukare däcken.

5 Champcar

Premiär i Las Vegas nästa helg och här är lite korta nyheter:

Robert Dornboos och Dan Clarke ska köra för Paus Stoddards Minardi USA.

Sebastien Bourdais, den trefaldige mästaren, är storfavorit hos spelbolagen.

Rocketsports och RuSPORT har slagits samman och startar i år under namnet RSPORTS.

6 Roberto Locatelli

Italienaren som kört 170 GP-lopp kraschade svårt i en stapel med däck under träningen till Spaniens GP ( 250 cc). Roadracingföraren fick svåra ansiktsskador, han bröt näsan, hade brott både på den övre och undre käken på kindbenet och nyckelbenet. Han är fortfarande nedsövd, men ska väckas under de närmsta dagarna. Hans stall Metis-Gilera vill enligt Motorsporttotal ersätta honom med spanjoren Alex Debon.

7 Alx Danielsson

Nu kommer äntligen besked när det gäller Alx Danielsson, svensken som vann World Series förra året ska förutom Porsche Carrera Cup och F1-tester köra Euroseries 3000 för det italienska stallet ELK Motorsport.

Vinner han serien får han automatiskt den superlicens som krävs för att köra formel 1. Totalt är det åtta tävlingshelger med start den 22 april i Vallelunga.

8 Motorcross

En nya era startar i helgen, VM i motocross utan den överlägsne Stefan Everts. Belgaren tog adjö med sitt tionde VM-guld i höstas, i fjol vann han 12 GP-lopp. I år kan de 15 tävlingarna bli enormt spännande och den 1 juli når VM Uddevalla och Sverige. Missa inte premiären.

9 Giancarlo Fisichella

Italienaren kräver att radikala förändringar på årets Renault och tycker att det är pinsamt att de var så långt bakom Ferrari i Melbourne.

– Med en modifiering kommer vi inte långt. Vi behöver stora förändringar, säger han till Autosprint.

– Årets bil är den sämsta Renaulten som jag någonsin kört

10 Peter Ericson

I dag kör han mot sin andra VM-titel i scotercross och den främsta konkurrenten är VM-tvåan Johan Eriksson. Peter leder med 28 poäng över Johan och har ett bra utgångsläge, andra vassa svenskar är Viktor Stenman på fjärde plats, Fredrik Granberg på femte och Daniel Olofsson på sjätte. Trea är finländaren Tomi Ahmasalo, nio poäng efter Johan Eriksson. Tävlingen avgörs i Falun i dag.

Motorstopp

Anna Andersson (anna.c.andersson@aftonbladet.se)

ARTIKELN HANDLAR OM