I pole: F1 i Malaysia

Läs veckans motorlista med Anna Andersson

SPORTBLADET

1. F1 i Malaysia

 I morse kördes kvalet inför säsongens andra lopp, därför kan vi inte presentera någon startuppställning. Fredagsträningen dominerades av Filipe Massa, Ferrari, men snacket under veckan har handlat om hans stallkompis Kimi Räikkönen som varit orolig för sin motor. Han fick problem med den överhettade motorn i slutet av loppet i Australien senast. Och om han skulle tvingas till ett motorbyte eller om stallet hade arbetat med motorn hade det flyttat honom 10 platser tillbaka i starten. Därför har Ferrari testat en annan överhettad motor och eftersom den höll är man nu optimistisk.

– Testerna med den andra motorn visar att det inte är någon fara, säger Motorchefen Gilles Simon till ”autosport.com”.

2. Elmia i Jönköping

 Där är det Bilsport Perforemance & Custom Motor Show i helgen, besökarna kan träffa motorstjärnor och får även chansen att åka en sväng med antingen PG Andersson, som leder JVM i rally, och Oscar Svedlund, som vann grupp N i svenska

rallyt. Du kan åka med under söndagen och måndagen och endel av intäkterna går till Gunnar Nilssons cancerstiftelse.

3. Daniel, PG och Patrik

 Daniel Carlsson var sexa i Portugals VM-rally sedan sex Fordförare fått fem minuters tidstillägg. Detta drabbade bland annat Marcus Grönholm, som precis som de andra Fordförarna hade en för tunn bakruta, och han tappade den totala VM-ledningen till fransmannen Sebastien Loeb som vann loppet. PG Andersson tog sin andra seger på lika många tävlingar i JVM och nu hoppas han på att få köra Suzukis nya WRC-bil under året. Patrik Flodin körde sin andra VM-deltävling i grupp N – och han vann den också. Kul med svenska rallyframgångar!

4. Valentino Rossi

 När Italienaren vann MotoGP loppet i Jerez tog han sin 59:e seger på 116 lopp, det betyder att han vunnit 50,8 procent av alla lopp han kört. Det gör honom till den fjärde bäste föraren genom tiderna. Före honom finns legendarer som John Surtees, Giacomo Agostini, Mike Hailwood.

5. Svensk kort

Richard Göransson kör 24-timmars på Nürburgring 8-10 juni. Han kör en BMW Z4 M Coupé tillsammans med Hans-Joachim Stuck, Johannes Stuck och Claudia Hürtgen.

Björn Wirdheim inledde med en fjärdeplats i Formula Nippon. Imponerande av svensken som startade som elva sedan han haft problem med framdäcken under kvalet.

Dansken Robbin Harms såg till att hans stallchef Johan Stigefeldt är nöjd med säsongsstarten i Supersport-VM. Han var tvåa senast och är trea totalt efter två deltävlingar.

6. Nattlopp

 Det är ett par veckor sedan Bernie Ecclestone lanserade idén med nattlopp, flera förare är intresserade och Australien har funderat på en lösning – en ny bana i Queensland. En sex km lång bana planeras och den ska självklart ha godkänd belysning.

– Om Herr Ecclestone tycker att Queensland är ett bättre förslag flyttar vi, säger Ron Walker, chef för Australiens GP till motorsporttotal.

7. Övergångsrykten

 Tyska Bild skriver att Toyota vill ersätta Ralf Schumacher när hans kontrakt går ut efter säsongen. De vill istället kontraktera Nick Heidfeldt, BMW Sauber. Detta dementeras av Toyota, som säger att de inte har tagit någon kontakt med Heidfeld. Det betyder ju å andra sidan inte att de inte kommer att göra det i framtiden...

8. Indy 500

 Det finns fortfarande platser kvar till årets Indy 500 och sju av de 27 anmälda bilarna har ännu ingen förare. Totalt finns det plats för 33 bilar i världens största enskilda sportevenemang, men även om det kan komma någon efteranmälan är det tveksamt om det blir fullt i Indianapolis den 27 maj. Anledningen till problemen är att flera stall i de amerikanska racingligorna har problem med ekonomin.

9. Bernie Ecclestone

 Tycka vad man vill om karln, men han skapar alltid rubriker. Nu vill han ha 20 lopp eftersom det då är lätt att komma i håg antalet och han säger till sport1:

– Jag letar efter en bra tjej, det finns andra som letar efter en kines till formel 1. För tillfälligt finns det flera bra unga kineser, men tyvärr ingen tjej. Det är synd.

10. ChampCar

 Premiär på söndag och Sebastien Bourdais är fortfarande favorit, men än så länge är bara 15 av de 17 bilarna bekräftade. Men man förväntar sig att Dale Coyne Racing ställer upp med två bilar körda av Bruno Junqueira och Katherine Legge. Sedan finns det ett rykte som säger att en 18:e bil ska ställa upp. ESPN har fått det bekräftat av ChampCars boss Kevin Kalkhoven, men mer än så vet ingen. Exakt vad som sker vet vi vid starten.

Motorstopp

Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM