Motorlistan

...med Anna Andersson

SPORTBLADET

1 Svenska rallyt

Nu är det äntligen i gång, världseliten och de svenska hoppen tävlar i helgen i Värmlandsskogarna. Efter de första två dagarna leder Marcus Grönholm, föga överraskande med tanke på hans kapacitet och på hur duktig han är på att bemästra snön. Han tog över ledningen från Petter Solberg, Norge på den femte special­sträckan. Efter 8 av 20 sträckor leder finländaren med elva sekunder före den flerfaldige världsmästaren Sebastien Loeb, Frankrike. Daniel Carlsson ligger på sjunde plats, 44 sekunder efter ledande Grönholm och Patrik Flodin är tolva, lite mer än två minuter efter täten.

2 Miljövänligt

Volvo kör med etanol i STCC, nu meddelar BMW och Jan ”Flash” Nilsson att BMW gör likadant.

– Jag blir gärna den förste som vinner en nationell racingklass på etanol, säger han till TT.

Anledningen till bytet är att det är bättre för miljön att välja det bränslet och nu har alla banor en säkerhetsutrustning som gör att den klarar en etanolbrand.

3 F1-tester

Det har varit dåligt väder i södra Spanien och Jerez, men trots det hoppade teamen över att förlänga testerna med en dag, i stället lämnade alla Jerez i torsdags för att resa vidare till Barcelona (12 februari) och förhoppningsvis bättre väder. Giancarlo Fisichella har missat Renaults tester i Jerez eftersom han är sjuk och ersatts av Nelson Piquet jr, Renault var också det enda av de testande stallen som struntade helt i torsdagens tester eftersom det regnade så mycket.

4 Peter Eriksson

Han leder VM i snöskoter före tre andra svenskar efter två deltävlingar. Daniel Olofsson är tvåa, 14 poäng efter Eriksson, Viktor Stenman är 15 poäng efter ledaren och Johan Eriksson har 71 poäng, jämfört med Peter Erikssons 92. I dag är det dags för den tredje VM-deltävlingen i finländska Lahti. Totalt är det sju VM-deltävlingar, med avslutning i Falun den 31 mars.

5 Colin Edwards

Var återigen snabbast på motoGP-testernas avslutning i Sepang, han körde sin 800 cc på 2.00,248 vilket är snabbare än pole position-rekordet för 990 cc och en sekund snabbare än hans eget snabbaste varv i fjol. Näst snabbast var hans teamkompis i Yamaha M1, Valentino Rossi.

6 F1-skvaller

Indycarföraren Marco Andretti, vars far och farfar även kört F1 har gjort ett andra test för Honda i veckan.

Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten kommer från och med 2009 att vara värd för ett F1-lopp i sju år framöver.

8 Toro Rosso

Är fortfarande det enda stallet som inte namngivit sina förare till årets säsong, men på tisdag ska bilen presenteras. Den ska vara mycket lik Red Bulls bil, vilket lett till stora diskussioner. Troligen kommer Scott Speed och Vitantonio Liuzzi representera stallet även nästa år.

9 Nattlopp

Bernie Ecclestone vill gärna ha 20 lopp och eftersom han gärna ser att loppen lämnar Europa på grund av tobaksförbud och han vill ha modernare banor är Asien ett mål.

Men han vill inte missa Europas tittare och vill därför ha två lopp i mörker – och Europa får njuta av ett nytt spektakel på perfekt sändningstid.

10 Förvirrat Ferrari

Förvirringen är total när det gäller chefsmekanikern Nigel Stepney, han sade nyligen i en intervju att han ville ta en time-out, men Ferrari svarade med att han har kontrakt

till årsskiftet. Men enligt ”Pitpass” lämnade han in sin avskedsansökan redan vid säsongsavslutningen 2006, rädd för att det blir kaos hos italienarna utan Ross Brawn och Michael Schumacher.

Motorstopp