Motorlistan 4/1

1 Nelson Piquet Jr.

SPORTBLADET

Sonen till den trefaldige världsmästaren med samma namn gör F1 debut för Renault – vid sidan av Fernando Alonso. Det kan bli årets verkliga höjdare. Nelsinho har testat flitigt för Renault under ett år, han är i klass med Lewis Hamilton och har dessutom en pappa som gör allt för att sonen en dag ska bli världsmästare. Flera experter spår att Nelsinho blir årets rookie och pappa Nelson säger att han är bättre än vad han själv var. Fernando Alonso måste räkna med lika tufft motstånd intert som i fjol och vi räknar med en härlig kamp även 2008.

2 Casey Stoner

Världsmästare i motoGP i fjol och nu väntar en tuff kamp mot storstjärnan Valentino Rossi som bytt från Michelins däck till Bridgestone för att kunna attackera och mot Nickey Hayden, världsmästaren från 2006 som var helt ur slag förra året.

Dessutom blir det ett nattlopp i Qatar – ha koll på säsongsstarten den 9 mars kl 23.00.

3 Jimmie Johnsson

2008 kan bli NASCARs stora år. Den dubble mästaren Jimmie Johnson får bland annat konkurrens av Jac Villeneuve, JP Montoya, Jeff Gordon, Dario Franchitti och Sam Hornish Jr. 2007 var det riktigt spännande, men det kan mycket väl toppas av 2008. Säsongsstart 17 februari i Daytona.

4 Kimi Räikkönen

Världsmästare under sitt första år med Ferrari och nu är han jagad – av McLaren-Mercedes, Renault och stallkompisen Felipe Massa. F1, i år utan elektroniska hjälpmedel, kan bli riktigt, riktigt skoj. Visst har bilen fortfarande en stor betydelse, men nu blir förarnas kunskaper utslagsgivande.

5 Mattias Ekström

Dubbel mästare i Race of Champions, mästare i DTM och 2008 ska han försöka försvara titeln. Han var den klart största svenska motorstjärnan 2007 och lär behålla den platsen 2008. Tankarna på NASCAR finns och det vore skoj att se hur han skulle lyckas där – Europa har han redan erövrat. Säsongsstart i DTM 13 april på Hockenheim.

6 Josh Coppins

Nya Zeeländaren var fjolårets stora motocrossförare , men en axelskada hindrade honom från att ta det efterlängtade VM-guldet. 2008 är det dags för revansch – och missa inte deltävlingen i Uddevalla. Den 6 juli 2008. Säsongsstart: 6 april i Holland.

7 Stephane Peterhansel

Sex gångar har han vunnit Dakarrallyt på MC och tre gånger i bil. I år är han återigen favorit och rallyt som ska bli det tuffste på länge startar i morgon. Målgång i Dakar den den 20 januari.

8 Sebastien Loeb

Finns det någon som ens har skuggan av en chans att peta ner rallykugen från tronen? Det skulle möjligen vara en skada, annars tar Sebastien Loeb sitt femte VM-guld i år. Säsongsstart i Monaco: 24 januari.

9 Andy Priaulx

Världsmästare i WTCC för tredje året i rad 2007 och målet är att behålla titeln 2008. Serien gör ett gästspel på Anderstorp den 21 september och i år ska Rickard Rydell återigen försöka hota britten. Säsongsstart: 2 mars i Brasilien.

10 Marcus Ericsson

En enorm talang som coachas av Kenny Bräck och Eje Elgh. Ifjol vann han Formel BMW – som rookie och nu är det brittiska Formel 3 som gäller. Det lär bli väldigt tufft, men håll ögonen på honom!

Motorstopp

Alx Danielsson

Det var ju så nära, men vad hände med F1-dealen? Nu är alla förarplatserna slut. På hemmaplan är det en bra satsning med Porscheteamet, men den internationella karriären?