En rallyförare i pole position

Veckans motorlista med Anna Andersson

SPORTBLADET
Loeb.

1 Sebastien Loeb

Han tog sin femte seger i Monte Carlo-rallyt och vem ska kunna hota den fyrfaldige världsmästaren?

Ingen. Utom möjligen han själv.

En skadefri säsong och han tar sin femte VM-titel till hösten.

Monte Carlo blev han historisk genom att ta sin femte seger.

– Det är alltid skönt att börja säsongen med en seger, men jag kommer inte att bli oförsiktig för det, sade fransmannen efter målgång.

2 PG Andersson

?Vilken VM-debut av 27-åringen från Årjäng – åtta i Monte Carlo-rallyt. En poäng i förar-VM och två pinnar till Suzuki – och nu väntar Svenska Rallyt.

Det kan bli riktigt, riktigt skoj.

Nu är det även klart att han ska köra samtliga 15 VM-lopp 2008.

3 Colin Edwards

?Han var snabbast under den första testdagen av tre för Moto-GP på Phillip Island. Bakom honom slutade världsmästaren Casey Stoner och Alex de Angelis. Stoner var snabbast den andra dagen. Fiat Yamaha deltar inte.

4 Max Mosley

?I går träffades teamen för att diskutera en eventuell budgetgräns.

– Vi hoppas att har så mycket information till i juni att vi då kan ta ett beslut, säger britten till Autosport.com.

5 F1-kalendern

?Allt blir som ifjol, förutom att loppet i Singapore som körs klockan 20.00 på kvällen, då är klockan 14.00 i Europa – alltså normal F1-tid. De lopp som körs på obekväm tid blir premiären

i Melbourne (04.00), Japan (07.00), samt Malaysia och Kina (08.00).

6 JP Montoya

?Tillsammans med Dario Franchitti, Scott Pruett och Memo Rojas körde han och Chip Ganassi hem segern i Daytonas 24-timmars lopp och nu är den förra F1-stjärnan en av favoriterna i årets NASCAR-säsong. Den startar med Great American

Race i Daytona den 17 februari.

7 Picko Troberg

70 år är ingen ålder för en racingentusiast. Picko Troberg satsar på JTCC för att hitta framtidens stjärnor och han söker lovande 16-17 åringar via sin hemsida.

8 Justin Wilson

?Som väntat tar han över efter Sebastien Bourdais i Champcar hos Newman/Haas/Lanigan. Han har hittills kört 54 Champcar-lopp och har fyra segrar. Hans stallkompis är Graham Rahal.

9 Jarno Trulli

?Toyotas F1-förare tror att man hittat en väg att komma undan förbudet mot elektroniska hjälpmedlen.

– Jag nämner inga namn, men det finns team som kommit på ett sätt att automatisera startproceduren och minimera risken för spinnande däck, säger han till Autosport.

10 Gianni Morbidelli

?Den före detta F1-föraren från Italien vann de båda första loppen i Speedcars series som kördes i Dubai i helgen. Stefan Lill-Lövis Johansson slutade åtta i det första och bröt det andra.

FAKTA

MOTORSTOPP

FIA

?Förbundet har höjt avgiften för den superlicens som krävs för F1 rejält. President Max Mosley hävdar att det beror på att förbundet måste betala mer för säkerheten. Grundsumma är 10?000 euro, sedan är det 2 000 Euro extra per vunnen VM-poäng – tidigare låg summan på 1 725 euro, samt 456 Euro per poäng. Det gör att kostnaden ökar från 51 885 till 230 000 Euro för den finländske världsmästaren Kimi Räikkönen.