MOTORLISTAN

SPORTBLADET

1 Kimi Räikkönen

Finländaren och den nya Ferrarin är i superform. Redan innan säsongen startat. I Bahrain var de överlägsna fjolårets resultat och finländaren sniffade på banrekordet, som är satt med en V10-motor.

Nästa vecka inleds testerna i Barcelona.

2 Daytona

Dale Earnhardt Jr vann Budweiser-Shootout och det gör att NASCAR-premiären extremt het i USA. Han är favorit i ett mycket svårtippat lopp. Daytona 500 firar 50-årsjubileum och loppet körs på söndag. I fjol vann Kevin Harvick.

3 Jari-Matti Latvala

Finländaren vann svenska rallyt och 22-åringen skrev historia som den yngste WRC-vinnaren någonsin. Han vann före sin Fordkollega Mikko Hirvonen som tog över VM-ledningen sedan Sebastien Loeb, Citroën, kört ur. Fransmannen var för övrigt för snabb utanför banan, enligt NWT fastnade han i polisens radarkontroll, han körde 70 km/tim på en 50-sträcka. Nästa tävling startar i Mexiko den 29 februari.

4 Alcaniz

I mitten av nästa år är en ny testbana klar i spanska Alcaniz. Banan ska bli 5,3 km lång och kostaden ligger på 100 miljoner Euro. Den kommer att ha en två km lång raksträcka som följs av en extremt långsam kurva (en hårnål) och snitt hastigheten är beräknad till 215 km/tim.

5 Dakar

Det blir ett Dakarrally 2009 – i Sydamerika. Tävlingen avgörs i Argentina och Chile mellan den 3 och 18 januari. Start och mål i Buenos Aires.

I år körs en Dakarserie som ersättning. Den första delen går i Ungern och Rumänien i april och i höst planeras ett rally i Portugal.

6 Lewis Hamilton

Britten är tillbaka i Spanien (Jerez) efter rasistskandalen. Men fansen har varit lugna och Hamilton svarade med att vara snabbast dag ett.

7 Casey Stoner

Han har bestämt sig för att bära nummer 1 under årets MotoGP-säsong.

Dani Pedrosa statsar på tvåan och Chris Vermeulen på nummer 7. Valentino Rossi som vanligt med nummer 46. Värt att notera är att Team Roberts saknas.

8 F1-skvaller

Det snackas om att

... ryska St Petersburg kan få ett lopp 2010. Då behövs det en ny bana och Bernie Ecclestone ska åka till Ryssland för att förhandla med president Vladimir Putin.

... portugisiska Portimao, där byggs en ny F1-bana, 4,7 km lång. Den har redan bokats för tester i januari nästa år. Super­bike ska köra där till hösten.

9 Stefan Johansson

Lill-Lövis och hans motståndare i Speedcar kör i Indonesien i helgen. Man förväntar sig närmare 100 000 åskådare. Detta för tävlingshelg nummer två av fem.

10 JTCC

Danielssons Motorsport gör tillsammans med SEAT en satsning på JTCC, förare blir Richard Trange, 15 år och Sandra Oscarsson, 16 år. Värt att notera att Martin Öhlin lämnar JTCC för Carrera cup och en plats i Tony Rickardssons stall.

MOTORSTOPP

Super Aguri

Det japanska F1-stallet har ekonomiska problem och ställer in presentationen av den nya bilen. Det kommer således inte att visas för allmänheten förrän F1-premiären i Australien den 16 mars. Istället för en show blir det en presskonferens med stallchefen Aguri Suzuki och teknikchef Mark Preston.